Razgovor o knjizi „Nemrtvi: teorije filma o zombijima”

/ / Vesti / 26. 02. 2019.

Filmski kulturni centar vas poziva da u petak, 1. marta, u 12 časova dođete u njihove prostorije (Koče Popovića 9) i učestvujete u razgovoru o filmovima o zombijima.

Vaši domaćini biće autori knjige „Nemrtvi: teorije filmova o zombijima” – Mihael Firsta, Florijan Krautkremer i Serjoša Vimer. Ova knjiga dala je ogroman doprinos žanrovskoj teoriji filma i biće pravo uživanje porazgovarati sa samim autorima na interesantnu temu.

Problematika zombi filmova sagledana iz mnogo različitih uglova

Ono što je u ovoj knjizi potpuno originalno jeste da se priroda, ustrojstvo, struktura, estetika, ali i ideologija zombi filmova sagledavaju iz toliko različitih uglova, a da su pri tome svi ovi uglovi dragocen doprinos razumevanju i pravilnom gledanju i tumačenju filmova.

Poklonici zombi filmova verovatno nikada nisu na jednom mestu imali prilike da se suoče sa toliko različitih analitičkih perspektiva – od zombi retorike kolonijalnog filma ranog razdoblja do zombija kao misaone slike u političkoj filmskoj teoriji i od rodnih aspekata zombi filmova do rasne i seksualne problematike klasičnog zombi nasleđa – petnaestak autora nemačkog govornog područja bitno ispravlja nepravdu nanetu olakom diskvalifikovanju zombi filmova.

Njihove analize su lucidne, eruditske, originalne, ali pre svega govore o izuzetnom uvidu u sve faze istorije filma u kojima je, ispostavilo se, zombi trend oduvek figurirao kao stabilno žanrovsko uporište.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.