Reciklirajmo i pomozimo kolegama da pobede na dizajnerskim konkursima

/ / Vesti / 17. 02. 2022.

Želimo da vas obavestimo da su vaše kolege sa smera Dizajn kostima Sara Nikolić i Nenad Pavlović učestvovali na konkursima „ECOLUTION – sustainable fashion” i „NFTDC – National Fashion Talent Design Competition” i da su prošli u narednu fazu takmičenja.

Ova faza podrazumeva realizaciju dizajnerskih projekata u gotove odevne predmete. Ovde dolazimo do dela u kojem im vi možete pomoći.

Apel za prikupljanje stare garderobe

Vaše kolege sa smera Dizajn kostima pokrenule su akciju prikupljanja i doniranja nepotrebne garderobe. Time će obezbediti kreativniji, korisniji i jeftiniji repromaterijal za svoje projekte i smanjiti troškove produkcije i realizacije dizajna, uz zadovoljstvo zbog individualnog i kolektivnog doprinosa kada je reč o uvođenju principa reciklaže u svakodnevni, ali i profesionalni život našeg akademskog okruženja.

Suština su aktiviranje, animiranje i podizanje svesti studenata o neophodnosti cirkularnih i obnovljivih projekata u dizajnu putem reciklaže.

Podizanje svesti o neophodnosti reciklaže najvažnija lekcija projekata

Podizanje svesti o neophodnosti prelaska na obnovljive izvore u modi i svest o tome da se tekstilni otpad može 100% reciklirati za novu upotrebu, preradu (recycling) i nadgradnju dizajnom (upcycling) predstavljaju najvažniju lekciju koju učimo zahvaljujući ovim konkursima, ali i budućim projektima studenata smera Dizajn kostima.

Molimo sve kolege i sam FSU da podrže stavove o reciklaži i doniraju nešto od svojih iznošenih, korišćenih ili nepotrebnih komada garderobe, radi dalje prerade i upotrebe.

Košulje i klasična muška poslovna odela donesite u atelje odseka za dizajn kostima

Za ovu priliku neophodne su nam klasične bele i svetloplave muške ili ženske košulje formalnog stila, kao i klasična, poslovna muška odela, sakoi, prsluci, pantalone, u crnoj i sivoj boji ili diskretnog prugastog dezena, jer su u skladu sa idejnim skicama. Pohabanost, pocepanost, staromodnost i veličina donirane garderobe nisu važne, ali je poželja čistoća. Dobrodošla je i drugačija garderoba, svih vrsta i stilova, za buduće projekte, uz napomenu da ne pravimo tekstilni otpad. Svi koji su zainteresovani da pomognu u realizaciji ovog projekta garderobu treba da odnesu u atelje odseka za dizajn kostima.

Projekti u kojima učestvuju naši studenti organizovani su u okviru nacionalne platforme za podršku mladim dizajnerima i njihovo prepoznavanje, i deo su projekta Evropska prestonica kulture – Novi sad 2022.

Učestvujte, donirajte i pomozite svojim kolegama na putu do velikog uspeha.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.