Rekonstrukcija kulturnog nasleđa u virtuelnoj realnosti: Spajanje Koledža Lafajet i Fakulteta savremenih umetnosti

/ / Vesti / 22. 05. 2024.

Fakultet savremenih umetnosti u Beogradu postaje središte inovativne saradnje između Koledža Lafajet u Pensilvaniji i lokalne umetničke scene. U ponedeljak, 27. maja, s početkom u 18 sati, u Ulici Svetozara Miletića 12 u Beogradu, održaće se prezentacija projekta digitalizacije kulturnog nasleđa, koja će obuhvatiti radove studenata iz Koledža Lafajet, kao i predavanja o primeni virtuelne realnosti (VR) u umetnosti i oživljavanju kulturnog nasleđa.

Ovaj događaj koji će predstaviti rad laboratorije za VR u okviru Koledža Lafajet, kao i studio za VR i studio za gejming sa Fakulteta savremenih umetnosti, prikazaće projekte koji istražuju nove načine doživljavanja kulturnog nasleđa kroz digitalne tehnologije. Poseban naglasak biće stavljen na primenu VR tehnologije u „oživljavanju” kulturnih spomenika, sa ciljem da se publici pruži jedinstveno iskustvo interakcije sa istorijom i umetnošću.

Doživite jedinstveno iskustvo putem VR tehnologije

Beogradska publika će imati priliku da se upozna sa projektom laboratorije za VR iz Koledža Lafajet, koji je već ostvario uspeh u digitalizaciji kulturnog nasleđa u Italiji, a sada se širi na Srbiju. Planira se izrada VR modela poznatih lokaliteta poput Graca, Đurđevih stupova i Nereza, što će omogućiti posetiocima da dožive ove spomenike na potpuno nov način. Za Gradac i Đurđeve stupove ovo podrazumeva „vraćanje” fresaka na njihovu originalnu lokaciju, što će posetiocima pružiti jedinstveno iskustvo.

Osim prezentacije konkretnih projekata, diskutovaće se i o širim mogućnostima primene VR tehnologije, kao i digitalnih tehnologija u umetnosti. Profesori studija za VR i studija za gejming sa Fakulteta savremenih umetnosti će podeliti svoja razmišljanja o budućnosti ove oblasti, dok će prisutni biti pozvani da zajedno pogledaju u budućnost u kojoj umetnost i tehnologija govore istim jezikom.

Dođite, nemojte propustiti priliku da se upoznate sa inovativnim tehnologijama

Ovaj događaj predstavlja važan korak ka povezivanju svetske akademske zajednice i lokalne umetničke scene, otvarajući vrata novih načina doživljavanja i čuvanja kulturnog nasleđa kroz inovativnu primenu digitalnih tehnologija.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.