SANU obeležio 125 godina od rođenja Desanke Maksimović

/ / Vesti / 30. 05. 2023.

U petak, 2. juna, u 12 časova, u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti održana je Svečana akademija povodom 125 godina od rođenja naše znamenite pesnikinje Desanke Maksimović.

Idejni tvorac ovog programa je akademik prof. dr Jovan Delić, koji je i koscenarista, dok je profesorka FSU Biljana Đurović bila zadužena za realizaciju samog programa. 

Program se sastojao iz četiri celine

U prvom delu publika je bila u prilici da čuje odlomke iz prigodnih beseda znamenitih pesnika koji su te besede držali na dodeli Nagrade „Desanka Maksimović”. Publika je čula reči Ljubomira Simovića, Matije Bećkovića, Milovana Danojlića, Milosava Tešića i drugih. 

U drugom delu glumci su recitovali Desankine stihove. U okviru trećeg dela svečanosti studenti Fakulteta savremenih umetnosti su izveli poetsko-scenski prikaz pod nazivom „Milosti, care!”, čiji je autor prof. Biljana Đurović. Ovaj scenski dijalog zamišljen je kao razgovor cara Dušana i pesnikinje, koji progovaraju rečima iz „Dušanovog zakonika” i zbirke pesama „Tražim pomilovanje”. 

Na samom kraju svečanosti u ulozi Desanke Maksimović našla se profesorka Biljana Đurović, koja je ispričala priču o nastanku pesme „Krvava bajka” i izrecitovala pomenutu pesmu. 

U programu su učestvovali dramski umetnik Nikola Ugrinović, asistent na Fakultetu savremenih umetnosti, kao i studenti FSU: Jana Dekanski, Vukašin Mitrović, Uroš Papić, Petar Milunović, Dunja Stanković i Jana Rokić. 

Pogledajte fotografije sa održane Svečane akademije:


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.