Šesti festival japansko–srpskog filma održava se od 29. do 31. oktobra u Beogradu

/ / Vesti / 28. 10. 2019.

Šesti po redu, festival japansko-srpskog filma počinje u utorak, 29. oktobra, svečanim otvaranjem u 18:00, u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1). Ovogodišnja manifestacija održaće se 2. i 3. novembra, u Novom Sadu i Tokiju.

Festival će zajedno otvoriti ovogodišnje članice žirija – Sandra Perović, urednica u Redakciji filmskog programa RTS-a, i renomirana japanska glumica sa impozantnim internacionalnim iskustvom i učesnica glavnog programa 64. Kanskog festivala sa filmom „Hanezunotsuki” – Hako Ošima.

„Stvaraoci i dela” – edukativni i zabavni sadržaji kao deo festivala

Posetioci će imati priliku da vide nova kratkometražna filmska ostvarenja u selekciji Marka Grbe, kao i iskusnih i talentovanih reditelja obe zemlje, a takođe će moći da prisustvuju mnogim kulturno-umetničkim, edukativnim i zabavnim sadržajima na temu „Stvaraoci i dela”, koji iz godine u godinu imaju sve veći programski prostor ovog festivala.

U okviru ceremonije otvaranja, u utorak, 29. oktobra, od 18:00, publika će videti izložbu pod nazivom „Zapisi pred san” mlade umetnice i viteškinje TKV, kao i butoh performans u izvođenju Marka Nektana. Nakon toga će uslediti filmovi takmičarske selekcije i tribina „Čovek i mašina”, u okviru ovogodišnje tematske razrade JSFF-a.

Drugi dan: Takmičarski blok filmova od 20:00 do 22:30

Drugog dana festivala (30. oktobar) set aktivnosti počeće sa „Oracle media samitom”, koji će voditi dvogodišnji dobitnik nagrade japanskog žirija – Ognjen Petković. Zaključke do kojih su došli mladi reditelji na samitu izneće moderator u okviru „Oracle media panela” od 16:00.

Umetnički program počeće istog dana u 18:00, kada će posetioci moći da pogledaju delo profesora sa Tokijskog politehničkog univerziteta – Takajame Rjuićija (Nitrat), dok će u potkrovlju Jugoslovenske kinoteke biti održana radionica Marka Nektana „Izazivanje kreacije”. U atrijumu Jugoslovenske kinoteke TKV, autorka izložbe „Zapisi pred san“, održaće otvoreni performans „Proces stvaranja“, dok će nam Novi Sad, kao prestonica kulture 2021, doneti diskusiju sa predstavnikom Fondacije NS2021 o kontaktu japanske i srpske kulture kroz njihovu platformu.

Ovaj intenzivan i sadržajan dan zatvoriće takmičarski filmski blok, koji će trajati od 20:00 do 22:30.

Treći dan: Tribine o Japanu, treći takmičarski blok, proglašenje pobednika

Poslednjeg dana festivala (31. oktobar) posetioci će moći da čuju više o samom Japanu i iskustvima onih koji svojim radom, likom i delom podstiču zbližavanje ove dve kulture. Nakon toga, organizatori su pripremili novu programsku celinu za ovu godinu – JSFF revijalnu internacionalnu selekciju, koja je okupila ostvarenja širom sveta na ovogodišnju temu „Stvaraoci i dela” . Pre proglašenja pobednika biće prikazan i poslednji takmičarski blok, kao i tribina „Autor i delo”.

Cena ulaznica po danu je 200 dinara, dok će izložba „Zapisi pred san”, performans „Proces stvaranja” i radionica „Izazivanje kreacije” biti otvoreni za posetioce.
Za „Oracle media panel” potrebno je da se prijavite na imejl-adresu: jsffestival.info@gmail.com zbog ograničenog broja mesta u sali (ulaz je besplatan).

Detaljan program i više informacija o događajima na JSFF-u možete pronaći na zvaničnoj Fejsbuk stranici festivala ili na zvaničnom sajtu festivala

Vidimo se na Japansko-srpskom festivalu filma!


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.