Simpozijum na FSU: Odnos i veza između čoveka, prirode i umetnosti

/ / Vesti / 26. 09. 2018.

Fakultet savremenih umetnosti je u četvrtak, 27. septembra, bio domaćin uglednim svetskim umetnicima. U prostorijama našeg fakulteta održan je simpozijum sa temom: „Priroda i umetnost kao mogućnost radikalne umetničke prakse”. Zadatak simpozijuma bio je da pokuša da poveže prirodne i umetničke procese.

Predstavljene su umetničke prakse koje se bave odnosom priroda – umetnost – čovek. U ovom odnosu, umetnost preuzima ulogu medijuma u pokidanoj vezi između čoveka i prirode. Proces nastanka umetničkog dela poistovećuje se sa prirodnim procesom, stvarajući jedan potpuno novi kulturni model.

Renomirani govornici na Fakultetu savremenih umetnosti

Na simpozijumu su govorili renomirani predavači koji dolaze iz Nemačke, ali i profesori sa Fakulteta likovnih umetnosti i Fakulteta savremenih umetnosti. Uvodnu reč imao je profesor FSU Đorđe Stanojević, koji je detaljno objasnio koncept simpozijuma.

Radomir Knežević sa FLU je govorio o prostornim instalacijama formiranim od prirodnih materijala koje su poput fluida. Božidar Mandić, predstavnik „Porodice bistrih potoka”, izneo je iskustvo življenja i rada u prirodi od preko 40 godina. Klaus Mertens, gostujući profesor na nekoliko fakulteta u svetu, opisao je svoje iskustvo života i rada u Africi. Ivan Bošković, asistent na UDK u Berlinu, izneo je svoje iskustvo rada sa energijama.

Simpozijum je trajao četiri sata, a gosti su uz zakusku mogli da porazgovaraju. Na skupu su prisustvovali profesori sa gotovo svih akademija iz Beograda.

Nakon izlaganja održana je panel-diskusija na temu povezanosti prirodnih i umetničkih procesa.

Fakultet savremenih umetnosti na ovaj način se ponovo našao u centru umetničkih zbivanja i svojim gostima i studentima pružio nesvakidašnje iskustvo.

 


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.