Dani koji su slavili umetnost

/ / Vesti / 31. 03. 2017.

Dani koji su slavili umetnost

 
Jedan od najznačajnijih događaja na beogradskoj kulturnoj sceni ovog proleća, Dani lepih umetnosti i multimedija, okupio je od 27. do 30. marta brojne proslavljene ličnosti iz sveta umetnosti, mlade i perspektivne talente, studente ALUM-a i sve ljubitelje umetnosti.

Posetioci su u Domu kulture Studentski grad tokom četiri dana manifestacije uživali u raznovrsnom programu, a celokupan događaj organizovali su studenti smera Menadžment umetničke produkcije i medija na ALUM-u, u saradnji sa kolegama i profesorima.

Otvoreno pozorište studenata ALUM-a

Zvaničan početak manifestacije obeležilo je svečano otvaranje pozorišta „Portal”, scene studenata ALUM-a. Posetiocima su dobrodošlicu poželeli rediteljka i profesor emeritus Vida Ognjenović, prodekan za nastavu ALUM-a Saša Filipović i studentkinja Jovana Stević.

Pozorište „Portal” donosi jednu veliku radost i iskustvo. Ovaj prostor značiće mnogo ne samo za našu školu već i za kompletan pozorišni život u Beogradu i u Srbiji, poručuje profesor Božidar Đurović.

Na daskama novog pozorišta prvi su zaigrali diplomci iz klase profesora Božidara Đurovića i docenta Hadži Nenada Maričića, u predstavi „Biti il’ ne biti”, koju je publika pozdravila gromoglasnim aplauzom.

U galeriji na sajtu pogledajte fotografije i video prilog sa prvog dana manifestacije.

Diskusija o važnim pitanjima

Drugog dana manifestacije Dani lepih umetnosti i multimedija, umetničku scenu obeležila je diskusija pod nazivom „Sudbina glumca u savremenom dobu”. Na uzbudljivom panelu, gostovali su profesor FDU-a i glumac Dragan Petrović Pele, kao i mladi glumci Brankica Sebastijanović i Dejan Jelača, a govorili su još i profesori ALUM-a i istaknuti umetnici Vida Ognjenović, Petar Stanojlović i Božidar Đurović.

 

Dani koji su slavili umetnost

 

Posetioci ove zabavne i poučne diskusije mogli su, između ostalog, da čuju anegdote mladih glumaca i njihova razmišljanja o položanju vršnjaka i kolega, kao i stavove i korisne savete proslavljenih umetnika.

Prvo što glumac treba da uradi je da se oslobodi ideje o takmičenju i pobedi. Umesto toga, treba da zamišlja nešto što bi bilo kao takmičenje i nadmetanje sa samim sobom. To vam, sasvim sigurno, garantuje napredak, savetuje Dragan Petrović Pele.

Sve fotografije sa drugog dana događaja možete pogledati u galeriji, a kako je bilo na panel diskusiji saznajte u posebnom video prilogu.

Predstave koje su oduševile publiku

Publika je tokom Dana lepih umetnosti i multimedija imala prilike da pogleda još jednu sjajnu predstavu, pod nazivom „Viza”, koju su izveli studenti u klasi cenjene rediteljke i profesorke Vide Ognjenović.

Studenti III godine glume odlično su se pokazali drugog dana manifestacije, a zadovoljna publika aplauzom je pokazala šta misli o talentu i umeću ovih mladih umetnika.

Video prilog o predstavi „Viza” pogledajte putem OVOG linka.

Dani koji su slavili umetnost

Savremeno predstavljena izložba studenata ALUM-a

Kako izgleda kada se u realnosti spoje umetnost i tehnologija pokazali su studenti ALUM-a koji su u Domu kulture Studentski grad predstavili nesvakidašnje osmišljenu izložbu.

Koncept koji se realizuje u okviru izložbe predstavlja vezu umetničkih sa tehnološkim procesima, uz još jedan dodatni element prirodnih procesa. Jeste bilo zahtevno, ali izuzetno sam srećan što smo uspeli da realizujemo ovako nešto po prvi put u Beogradu, kaže profesor Đorđe Stanojević.

Na instalaciji napravljenoj od tablet uređaja posetioci su mogli da pogledaju odabrane radove studenata Departmana vizuelnih umetnosti. Prvi put na kulturnoj sceni grada jedna umetnička postavka kreirana je na ovakav način, što studente ALUM-a svrstava među prave umetnike budućnosti.

Zavirite u treći dan manifestacije putem fotografija u galeriji ili video priloga.

 

Dani koji su slavili umetnost

Uživanje u veštinama mladih umetnika

Trećeg dana manifestacije, publika je mogla da uživa u veštinama koje su studenti I i II godine glume, u klasama profesora Božidara Đurovića, pokazali u okviru svojih semestralnih ispita, otvorenih za javnost.

Vešti i talentovani studenti ALUM-a oduševili su publiku i poslednjeg dana događaja, kada su pokazali svoja interdisciplinarna znanja iz pet stručnih predmeta na odseku Gluma: scenska igra, scenske borbe, scenski pokret, scenski govor i tehnike glasa. U okviru kolažnog programa „A šta sve glumac mora da zna?” oni su pevali, plesali, govorili, prikazali scenske borbe i pokazali šta su sve naučili u prethodnom periodu.

Fotografije sa poslednjeg dana manifestacije pogledajte OVDE, a video prilog putem OVOG linka.

Manifestacija koja doprinosi kvalitetu scene

Da su studenti ALUM-a budući revolucionarni umetnici pokazuje i upravo završena manifestacija u Domu kulture Studentski grad.

Uspešna organizacija, vešti producenti, interesantan program, odlične sposobnosti mladih glumaca i talentovani vizuelni umetnici učinili su da Dani lepih umetnosti (p)ostanu jedan od kulturnih događaja koje nijedan zaljubljenik u umetnost ne propušta.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.