Slavna kostimografkinja u Klubu ALUM-a

/ / Vesti / 4. 04. 2017.

ALUM-gost-kostimograf

 
Ciklus Gost ALUM-a se nastavlja! U četvrtak, 6. aprila, u 17h, u Klubu ALUM-a, sa studentima će razgovarati višestruko nagrađivana kostimografkinja Marina Vukasović Medenica. Osim što ćete upoznati jednu od najcenjenijih kostimografkinja kod nas, imaćete priliku da pogledate i projekciju njenih najpoznatijih kostima, otkrijete kako su oni nastali i dobijete brojne korisne savete.

Kao i do sada, u okviru ciklusa Gost ALUM-a razgovor će moderirati profesor Božidar Đurović, gde ćete moći da pitate sve što vas je ikada zanimalo u vezi sa kostimima u pozorišnoj, filmskoj, televizijskoj i marketinškoj produkciji, ali i u vezi sa organizacijom izložbi.

Druženje sa autorkom kostima iz poznatih ostvarenja

Marinina bogata karijera prepoznatljiva je po kostimima iz brojnih poznatih filmova i predstava. Njene radove do sad smo mogli da vidimo u četrnaest igranih filmova, u kojima je sarađivala sa istaknutim rediteljima kao što su Dušan Makavejev, Slobodan Šijan, Darko Bajić, Srđan Dragojević, Goran Paskaljević i mnogi drugi.

U pozorištu, njeni kostimi upotpunili su dramska ostvarenja i opere reditelja kao što su Jirži Mencl, Egon Savin, Snežana Trišić, Nikita Milivojević, Dušan Kovačević, Jagoš Marković, Nebojša Bradić, Božidar Đurović, Milan Nešković i drugi.

Brojna priznanja za kreativan rad

Marina je dobitnica brojnih nacionalnih i internacionalnih nagrada. Među nagrađivanim ostvarenjima su kostimi za operu „Zaljubljen u tri narandže”; filmove „Na lepom plavom Dunavu”, „Sveti Georgije ubiva aždahu” i „Kad svane dan”; predstave „Pokojnik”, „Henri VI”, „Rođendan gospodina Nušica” i mnoge druge.

ULUPUDS ju je nagradio i za kolekciju „Đerdan i smilje” i samostalnu izložbu „Zubun”, a u ovom udruženju ima status istaknutog umetnika i nagradu za životno delo. Među odlikovanjima ima i „Zlatni beočug” za trajni doprinos kulturi Beograda, kao i brojna druga.

Pored kostimografije, bavi se još i istraživačkim radom, pedagoškim aktivnostima, a iza sebe ima i nekoliko samostalnih i grupnih izložbi. Likovni deo svog proučavanja istorije kulture odevanja na Balkanu prezentovala je na pet samostalnih izložbi.

Upoznajte inspirativnu umetnicu

Gostovanje Marine Vukasović Medenice zakazano je za četvrtak, 6. april, u 17h. Dođite na druženje sa još jednom gošćom ALUM-a, istaknutom umetnicom i inspirativnom ličnošću, od koje ćete čuti brojne anegdote i korisne profesionalne savete.

Vidimo se u četvrtak, 6. aprila, u 17h u prostorijama Kluba ALUM-a!


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.