Sloboda Mićalović glumi u filmu studenata Fakulteta savremenih umetnosti

/ / Vesti / 12. 09. 2018.

Studenti prve godine umetničke produkcije Fakulteta savremenih umetnosti (FSU) u Beogradu snimili su svoj prvi film pod nazivom „Metronomski um”.

Ovo kratkometražno ostvarenje, koje je realizovalo sedmoro talentovanih studenata prve godine FSU – Damjan Plamenac, Emilija Filipović, Miloš Čubrilo, Angelina Bartula, Marija Maksić, Bogdan Praščević i Lazar Lacijan, i pre premijernog prikazivanja izazvalo je interesovanje javnosti, upravo zbog velikana koji su pristali da glume.

Sloboda Mićalović, Tihomir Stanić, Nebojša Milovanović i Viktor Savić podržali mlade kolege

Sloboda Mićalović je podržala kolege i rado prihvatila ponudu da glumi u filmu mladih studenata FSU i tako se prvi put našla u nekom debitantskom studentskom ostvarenju, čime se pohvalila na Instagramu.

– Neki novi klinci. Moj prvi studentski film – napisala je Sloboda na Instagramu.

Glavnu ulogu u filmu „Metronomski um” tumači Tihomir Stanić, a pored njega i Slobode, u debitantskom ostvarenju studenata FSU našli su se i Nebojša Milovanović i Viktor Savić.

Za veliku pohvalu je činjenica da su studenti prve godine smera Produkcija sve sami organizovali i uz minimalnu pomoć profesora i mentora sa FSU realizovali svoj prvi projekat. Organizovali su kompletan proces kreiranja filma i u praksi pokazali kako izgleda multimedijalni producent na terenu: osmislili su priču, napisali scenario, izradili knjigu snimanja, izabrali lokacije i scenografiju, pripremili i aranžirali kostime i šminku. Napravili su kasting, odnosno izbor glumaca, kao i organizacione i kreativne dogovore sa njima. Obezbedili su ketering, organizovali samo snimanje, režirali film i samostalno stali iza kamere, uspeli da nabave i koriste rasvetu i organizuju prevoz. Oni su primer onoga šta bi školovani producent morao i mogao da radi u prostoru filma.

Veoma sam ponosan na ove mlade ljude. Videti njihovu energiju, želju i motivaciju da u kolektivnom duhu sami naprave nešto što je tako kompleksno kao što je igrani film. To je upravo ono što želimo da postignemo na FSU – da se mladi i ambiciozni ljudi ujedine i da se uz naše iskustvo i znanja postignu kreativni rezultati u zajedništvu. Taj put od ideje, preko scenarija, režije, organizacije, samog snimanja, rada sa glumcima, a kasnije postprodukcije i distribucije, jeste multimedijalni pristup stvaranju. To je naš cilj: da student ume univerzalno i sveobuhvatno da se izražava i profesionalno osposobi. Ovo je samo jedan u nizu takvih projekata koje naši studenti samoinicijativno ili akademski stvaraju. Praktična primena naučenog je najvažnija, zbog čega ih od prvog dana uključujemo direktno u rad u široko polje čitave kreativne industrije. Na kraju, ne zaboravite da su mlade kolege tek na prvoj godini, šta ce biti kad završe studije? Na nama ostaje da ih motivišemo, na njima da se inspirišu – rekao je profesor sa Departmana produkcije FSU Petar Stanojlović.

Film sniman na nekoliko lokacija u Beogradu

Organizovanje jednog ovakvog filma je uspeh samo po sebi, posebno za studente koji su tek na početku. Studije na Fakultetu savremenih umetnosti (FSU) kombinuju moderne tehnologije, umetnost i praksu, pripremajući studente na najbolji način da postanu traženi kadrovi u svetu filma, pozorišta, televizije i drugih multimedijalnih projekata. Ovakav vid školovanja od studenata stvara vrhunske i odlično plaćene producente, glumce, likovne umetnike i grafičke dizajnere.

Film „Metronomski um” sniman je na nekoliko lokacija u Beogradu, a mladi studenti su, po okončanju snimanja, zajedno sa starijim kolegama proslavili uspešnu saradnju.

Ostalo je još samo da uz pomoć kolega sa eduTV-a – televizije koja se nalazi u okviru Fakulteta savremenih umetnosti, izmontiraju film, naprave kolor-korekciju, uvedu muziku i konačno pred premijeru ispromovišu svoj film prvenac. O velikom uspehu naših studenata izveštavali su i mediji

Bravo, kreativni akademci, čeka vas veliki uspeh!


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.