„START 2022” – izložba crteža i prostornih instalacija studenata FSU

/ / Vesti / 4. 05. 2022.

Izložba „START 2022”, na kojoj će se naći crteži i prostorne instalacije studenata slikarstva i višemedijske umetnosti Fakulteta savremenih umetnosti, biće otvorena u sredu, 4. 5, u 19 časova, u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke (Bulevar kralja Aleksandra 71). Autor izložbe je vanredni profesor mr Ružica Bajić Sinkević.

Telo kao centralni motiv likovnog istraživanja

Tema „Telo” u likovnoj umetnosti uvek je aktuelna. Mladi umetnici u toku studija na umetničkom fakultetu pohađaju niz nastavnih predmeta na kojima je analitika ljudskog tela centralni zadatak.

Počevši od predmeta Crtanje, gde na velikom formatu crtaju analitičke studije modela u određenom pokretu i uporno traže tačne proporcije, karakter i likovne vrednosti u liniji ili valeru, oni ulaze u psihološku analizu osobe koju crtaju, zatim na nastavnom predmetu Anatomsko crtanje uče o skeletnom i mišićnom sistemu čoveka, kroz crtež rade analitičke studije karaktera, pokreta i proporcije modela koji pozira neposredno ispred njih i pokušavaju da razumeju šta se anatomski dešava unutar tela pri pokretu ili u stanju mirovanja.

Na višim godinama studija oni u okviru nastavnog predmeta Večernji akt na potpuno novi način pristupaju analitici i traženju istine o ljudskom telu u odnosu na modela koji pozira, te kroz crtež ili prostornu instalaciju, oslobođeni obavezne anatomske tačnosti, korišćenjem najrazličitijih materijala prilaze rešavanju zadatka. Model se kratko zadržava u jednoj pozi, te koncentrisanost i radna energija moraju biti maksimalne, koncept unapred osmišljen, a razni crtački materijali prisutni.

Jedanaest studenata treće i četvrte godine slikarstva i višemedijske umetnosti Fakulteta savremenih umetnosti na različite načine bave se analitikom i predstavljanjem ljudskog tela. Prikazani radovi nastali su na nastavnom predmetu Večernji akt, gde studenti prema zadatku neposredno reaguju na modela i korišćenjem različitih likovnih tehnika realizuju svoje radove. Vešto koriste klasične crtačke materijale: olovku, tuš, pastele, ali i nestandardne materijale i tehnike, pa nastaju prostorni crteži od žice, instalacije od folije, crteži vezom na platnu, fotografije… Ponekad sopstveno telo koriste i kao alat, te stvaraju likovnu kompoziciju otiskivanjem pojedinih delova tela na platno ili umesto četke prstom ostavljaju bojeni trag na papiru, eksperimentišu sa ciljem da svojim radom donesu nešto sveže i novo. Prikazujući ono što možemo videti na površini tela, umetnici ulaze u prostor unutar tela, dodiruju duhovno, suštinski važno, istinito.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.