Student dizajna enterijera Petar Živković kreirao rad posvećen životu na Marsu

/ / Vesti / 30. 07. 2021.

Važan deo studiranja na Fakultetu savremenih umetnosti su praktičan rad i učestvovanje u projektima u kojima studenti primenjuju znanje koje su stekli na predavanjima. Student treće godine dizajna enterijera Petar Živković zainteresovao se za dizajniranje budućih ljudskih naselja na drugim svetovima i tako je nastao njegov projekat „MARS habitat”.

Petrov rad inspirisan je radom „Mars Science City” poznatog arhitektonskog biroa BIG, sa sedištem u Kopenhagenu i Njujorku, koji je poznat po zanimljivim i uspešnim eksperimentima na polju oblikovanja životnog okruženja.

Rad „MARS habitat” je povezao nauku i dizajn

Student FSU se svojim radom pridružio sada već velikoj grupi entuzijasta na polju dizajna budućih ljudskih naselja na drugim svetovima i kroz rad povezao nauku i dizajn. U procesu dizajniranja bavio se istraživanjem postojećih naučnih podataka o uslovima života, dužini dana itd., kao i budućim razvojem i potrebama ljudskog društva, i oblikovao saznanja u potencijalni prostor van našeg teritorijalnog okruženja.

Projekat je nastao pod budnim okom profesorke Nine Stojanović, a do finalnog rešenja došlo se kroz sledeće faze:

 • razumevanje problema (istraživanje, analiza konteksta);
 • definisanje obima intervencije;
 • generisanje ideje;
 • prototip (3D prostorna istraživanja);
 • testiranje (korekcija prototipa);
 • prezentacija finalnog dizajna.

Inspiraciju za ovaj projekat pronašao sam u neprestanom razmišljanju o tome kako bi izgledao čovekov život na drugoj planeti u svemiru. Kako je sam Mali princ istraživao i obilazio planete u svemiru, imao je priliku da doživi raznorazne čulne i emotivne impulse drugih svetova kroz koje je svakog od nas vodio. Upravo taj impuls je rezultirao praćenjem svetskih naučnih i arhitektonskih istraživanja u domenu stanovanja i čovekovog života na drugoj planeti – Marsu.

Istraživanjem društvenog poretka kroz istoriju i povezivanjem elemenata arhitekture i dizajna došlo je do ovog projekta koji prikazuje kako bi forma, boja – materijal, svetlost i drugi elementi oblikovali potencijalni život čoveka baš na Marsu. Rekao bih da je ovaj projekat posvećen čoveku, kako odraslim ljudima tako i deci, zbog toga što decu treba ohrabriti da budu ono što jesu, a odrasle treba podsetiti kako je to biti dete – objasnio je Petar svoju motivaciju za ovaj rad.

Pogledajte kako izgleda rad Petra Živkovića na ovom linku.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.