Studenti ALUM-a otvorili izložbu Sretka Divljana

/ / Vesti / 24. 02. 2017.

Sretko Divljan

 
U sredu, 22. februara, u umetničkoj galeriji „Stara kapetanija“, u Zemunu, spojile su se multimedijalne umetnosti: slikarstvo, poezija, gluma i muzika. Studenti Akademije lepih umetnosti i multimedija nastupili su na otvaranju izložbe renomiranog slikara i profesora mr Sretka Divljana.

Mladi glumci pokazali raskošan talenat

Studenti glume na ALUM-u: Nikola Todorović, Aleksandar Petrović, Nikola Ugrinović i Anđela Rajić su na otvaranju izložbe govorili stihove pesnika Tiodora Rosića.

Vešti u pokretu, još uzvišeniji na rečima, poigrali su se stihovima koji govore o čoveku i ženi. Okruženi snagom likovnog izraza autora, mladi glumci razmenili su emocije sa mnogobrojnom publikom.

Studenatima se pridružila i profesorka scenskog govora Biljana Đurović, koja ih je predstavila, a zatim i sama govorila dirljivu pesmu o ptici.

 
Sretko Divljan

 

Pisac Tiodor Rosić, autor stihova koje su mladi glumci govorili, vidno uzbuđen, zahvalio se mladim glumcima i njihovoj profesorki na sjajnom izvođenju njegove poezije. Složio se i rektor Nezavisnog univerziteta Banja Luka, prof. dr Žarko Pavić, koji je na otvaranju izložbe istakao:

Srbija ima budućnost dok je okružena mladošću i darom ovih mladih umetnika, kao i snagom stvaralaštva Sretka Divljana.

Umetnik koji stvara novi pravac

Slikar i grafičar Sretko Divljan bio je dugogodišnji dekan Pedagoškog fakulteta u Jagodini, a sada je prorektor za oblast umetnosti Nezavisnog univerziteta Banja Luka.

Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Ovaj slikar, upečatljivog kolorita i snažne linije, prisutan je gotovo pola veka kako na međunarodnoj, tako i na domaćoj likovnoj sceni. Ostvario je više od 40 samostalnih izložbi i oko 70 kolektivnih.

U središtu njegove kompozicije uvek je čovek, a uz njega i sav živi svet. Likovni kritičari skloni su da kažu da ovaj umetnik svojim izrazom stvara novi pravac „divljanizam“ i da se umetnost na njegovim izložbama upija svim čulima.

 
Sretko Divljan


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.