Studenti ALUM-a u Domu vojske Srbije

/ / Vesti / 29. 03. 2017.

Studenti ALUM-a u Domu vojske Srbije

 
Studenti glume na ALUM-u učestvovali su u petak, 24. marta, u umetničkom programu svečanosti koja je održana u Domu vojske Srbije povodom otkrivanja spomen-obeležja posvećenog srpskim majkama.

Nastup pred zvaničnicima

U čast srpskih majki koje su, prema rečima uvaženog pisca Milovana Vitezovića, „bdijući nad kolevkama, bdele nad sudbinom naroda“, svečano je otkriveno bronzano spomen-obeležje u Domu vojske. Na svečanosti su govorili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i direktor Medija centra „Odbrana“, pukovnik Stevica Karapandžin, nakon čega su na sceni nastupili studenti ALUM-a.

U umetničkom programu, koji je po scenariju Katarine Simoničić režirao profesor ALUM-a Božidar Đurović, učestovale su studentkinje ALUM-a: Jovana Tomičić, Jovana Stević, Jovana Radosavljević, Jovana Todorović, Olivera Guconić, Anđela Rajić, Hana Japundžić, Ana Đorđević i Katarina Jevtić. Sa njima je na sceni nastupio i Nikola Ugrinović, kao i profesorka scenskog govora Biljana Đurović.

 
Studenti ALUM-a u Domu vojske Srbije
Preuzeto sa sajta Ministarstva odbrane RS

Studenti u ulozi srpskih junaka

Studentkinje ALUM-a su kroz glumu oživele devet žena koje je vajar Mirko Mrkić Ostroški uzeo kao simbole za izradu svog bronzanog dela, verno prikazujući bol, ali i dostojanstvo majki koje su tokom srpske istorije ispraćale, čekale i borile se za svoje sinove.

Dočaravajući snagu i hrabrost, studentkinje su u potresnom izvođenju predstavile priče o Svetoj Anastasiji srpskoj, kneginji Milici, Prepodobnoj mati Angelini, Milunki Savić, Soki Lolić, Makreni Spasojević, Dijani Budisavljević, majki sa Kozare i majki sa Kosmeta.

U ulozi srpskog vojnika pokazao se Nikola Ugrinović i tako metaforično predstavio sve one sinove srpskih majki koji su branili našu zemlju, dok je profesorka Đurović, držeći na krilu svog sina Marka, predstavila današnje majke koje s kolena na koleno prenose ove važne istorijske i životne priče.

 

Čast i privilegija

Među prisutnima u publici, osim srpskih zvaničnika, bile su i neke od majki koje, nažalost, nisu dočekale povratak svojih sinova iz borbe za otadžbinu. Igrajući pred njima, studenti ALUM-a imali su težak i osetljiv zadatak, ali i privilegiju da svojim nastupom doprinesu odavanju počasti na žrtvama koje su ove majke podnele.

Potresan nastup studenata u Domu vojske Srbije bio je još jedna prilika za stručnu praksu tokom studija koja im je, pored ukazane časti, donela i novo, vredno iskustvo koje ih uči kako da pokažu profesionalnost u radu, čak i kada je reč o jednom emotivnom izvođenju kao što je ovo.

Sve fotografije sa ovog događaja pogledajte u galeriji na sajtu.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.