Studenti dizajna enterijera na FSU sa svojim projektom „Piknik 2021” deo ovogodišnjeg Mikser festivala

/ / Vesti / 28. 05. 2021.

Ako ste raspoloženi da prijatno popodne provedete na otvorenom, a da pritom uživate u umetnosti, onda svratite do „Zornića kuće” i pogledajte izložbu koju su pripremili studenti dizajna enterijera sa Fakulteta savremenih umetnosti i koja je deo ovogodišnjeg Mikser festivala.

„Piknik party” počinje u petak, 28. maja, u 10 časova, i trajaće do 18 časova, a sve se odigrava u prelepom etno-ambijentu „Zornića kuće”, koja se nalazi u blizini Baćevca. Ova izložba, tj. projekat, predstavlja izbor završnih radova osnovnih studija studenata dizajna enterijera, a uživanje je zagarantovano. Postavka u „Zornića kući” biće samo pretpremijera velikoj izložbi koja će se u okviru Dana savremenih umetnosti, 18. juna, održati u dvorištu Fakulteta savremenih umetosti.

Na izložbi ćete videti radove studenata: Anđele Grbe, Maje Plavšić, Miljane Petrović, Nataše Latković, Nevene Vasić, Petra Živkovića i Tanje Mikić, a sve pod budnim okom mentorke, profesorke Vesne Pejović, i njene saradnice Marije Kojić.

„Piknik” kao reakcija na globalnu situaciju u kojoj živimo

Radovi predstavljaju niz istraživačkih projekata koji su rezultirali funkcionalnim
prototipovima, a reprezentuju autorski odnos studenata prema glavnoj temi izložbe: PIKNIK – forma zabave, uživanja i opuštanja; vrsta izleta koji se dogovara sa prijateljima i porodicom u živopisnom, otvorenom i prirodnom okruženju.

Studenti FSU želeli su ovim projektom da poruče: Iskusite prirodu iz prve ruke, telom i dušom, da biste je više voleli, poštovali i cenili.

Glavna tema je nastala kao odgovor i reakcija na globalnu situaciju u kojoj trenutno živimo: kao zatvorenici sopstvenih domova, odvojeni od dragih ljudi, u smrtnom strahu od dodira i komunikacije.

Međuljudska interakcija premeštena u digitalno okruženje

Kreativno razmišljanje podstaknuto je kritičkim osvrtom na svet gde se interakcija, kako međuljudska tako i sa prirodom, gotovo u potpunosti prenosi u digitalno okruženje, udaljavajući nas od taktilnog, senzornog – analognog – spontanog iskustva i uživanja, a samim tim i prirode.

Kreativni proces vođen je idejom da smo MI, LJUDI, nerazdvojni, sastavni deo prirodnog sveta, koji dele njegovu sudbinu i budućnost. Zbog toga bi trebalo preispitati svoje postupke i ponašanja, počevši od nas DIZAJNERA, kao pokretačke snage pozitivnih promena.

U svojim radovima studenti su istakli proces dizajna, u vezi s tim i rešavanje problema, s ciljem da prikažu promene i inovacije koje uzimaju u obzir i potrebe korisnika i životnu sredinu, istovremeno dajući konstruktivni kritiku na trenutnu globalnu situaciju.

Svratite u „Zornića kuću” 28. maja, do 18 časova, i uživajte u kreativnim idejama naših studenata.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.