Studenti FSU dali doprinos u organizaciji Art Trema festa

/ / Vesti / 21. 03. 2022.

Jubilarni 25. Art Trema fest, pozivni pozorišni festival koji afirmiše rad studenata umetničkih akademija, biće održan ove godine u Rumi, u Kulturnom centru „Brana Crnčević”, u periodu od 23. do 27. marta. Poseban doprinos ovogodišnjoj organizaciji festivala dali su i studenti multimedijalne produkcije Fakulteta savremenih umetnosti.

Festival se realizuje pod pokroviteljstvom Opštine Ruma, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i saradnju sa verskim zajednicama i Ministarstva kulture i informisanja.

Zvanično otvaranje festivala je u sredu, 23. marta, od 19 časova, kada se u Velikom holu Kulturnog centra u Rumi otvara izložba Pozorišnog muzeja Vojvodine u saradnji sa Zavičajnim muzejom Ruma pod nazivom „Trifković u fokusu savremene publike – ’Izbiračica’”. Nakon toga će se odigrati i prva predstava ovogodišnjeg festivala u Velikoj sali KC: „Ko je ubio Dženis Džoplin”, za koju je zaslužno Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada. Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da glavnu ulogu tumači Bojana Milanović, glumica poreklom iz Rume.

Repertoar koji osvetljava položaj supkulture u umetnosti

Ideja organizatora i selektora Art Trema festa jeste da ovogodišnji festival bude u duhu negovanja građanskih vrednosti, a da se izborom predstava postave pitanja koja vrednuju odnos prema sudbinama umetnika, ali i uticaj koji je imala pojava rokenrola i supkulture. Smatrajući da postojanje supkulture omogućava održavanje kvalitetne kulture, čini se da predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin?” na otvaranju takmičarskog dela festivala predstavlja više nego opravdan i sasvim logičan izbor.

Tokom trajanja festivala Ruma će ugostiti najznačajnije pozorišne ustanove i trupe iz Srbije, ali i zemalja regiona. Osim Srpskog narodnog pozorišta, svoj umetnički rad će predstaviti i Šabačko pozorište, Univerzitet Europa Prima iz Severne Makedonije, CIRK Pozor iz Hrvatske, SPAM studio iz Bugarske i Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda.

Do proglašenja pobednika uz promociju knjige i završnu predstavu

Takođe, planirana je i promocija knjige „Glavom kroz zid” i albuma „Gastarbajter trubadur” Zorana Predina iz Slovenije. Kompletan program festivala možete videti i na Facebook stranici.

Odluku o najboljim izvođačima doneće stručni žiri koji čine Tanja Bošković, Zijah Sokolović i Zoran Predin. Proglašenje pobednika planirano je za nedelju, 27. mart, u 21 čas, što će biti praćeno programom Gimnazijske scene Ruma „Odlepio sam skroz”.

Organizatori 25. Art Trema festa i ove godine su Gradsko pozorište Ruma (nosilac projekta), zatim Kulturni centar „Brana Crnčević”, Gradska biblioteka „Atanasije Stojković” Ruma, Zavičajni muzej Ruma, Pozorišni muzej Vojvodine i rumske srednje škole.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.