STUDENTI FSU NA KAMPU „NATURE & ART” U OKVIRU DANA SAVREMENIH UMETNOSTI

/ / Vesti / 16. 08. 2023.

U okviru manifestacije Dani savremenih umetnosti Fakultet savremenih umetnosti organizovao je umetnički kamp „Nature & Art”, a učesnici kampa biće najistaknutiji studenti Fakulteta savremenih umetnosti sa studijskih programa vizuelnih umetnosti.

Kamp se održava u prirodi, u mestu Osečina u zapadnoj Srbiji, u periodu od 14. do 21. avgusta. Na kampu će učestvovati: Isidora Simić (IV godina OAS vizuelnih umetnosti), Natalija Mišović (IV godina OAS vizuelnih umetnosti), Iva Zeković (IV godina OAS vizuelnih umetnosti), Pavle Jovović (III godina DAS vizuelnih umetnosti), Milica Stojković (II godina OAS vizuelnih umetnosti), Despot Đurić (III godina OAS vizuelnih umetnosti), Aleksandra Filipović (III godina OAS vizuelnih umetnosti), Milica Pejković (I godina MAS vizuelnih umetnosti), Stefan Matić (I godina MAS vizuelnih umetnosti).

„NATURE & ART” – VEZA IZMEĐU PRIRODNIH I UMETNIČKIH PROCESA

Cilj projekta „Nature & Art” je da kroz različite umetničke prakse ispita mogućnost povezivanja prirodnih i umetničkih procesa. Vremenom se projekat proširio na sve ostale ljudske delatnosti i postavio pitanja kako prirodne procese povezati sa sociološkim, tehnološkim i ekonomskim procesima.

Ideja kampa u prirodi je da se mladi umetnici izdvoje iz svog uobičajenog miljea stvaranja, koji je mahom u urbanim sredinama. Premeštanjem u prirodu pred njima se otvara jedan sasvim novi svet. Sve se menja, jer stvaranje umetničkog dela nastaje u dijalogu sa novim, prirodnim okruženjem i prirodnim materijalima.

REALIZACIJA UMETNIČKIH RADOVA OD MATERIJALA PRONAĐENIH U PRIRODI

Za ambijent održavanja kampa izabrana je Osečina – mesto poznato po Sajmu šljiva i netaknutoj prirodi. Umetnici na raspolaganju imaju nedelju dana, koliko traje kamp, da kreiraju svoja dela. Uz pomoć organizatora, mladi umetnici realizuju i radionice na kojima prezentuju svoj koncept i aktivno učestvuju u razgovorima sa ostalim učesnicima kolonije i lokalnim stanovništvom. 

Ovaj projekat je pokrenut s idejom da omogući realizaciju umetničkih radova od materijala koji su pronađeni u prirodi, na datom prostoru. Cilj je preispitivanje koncepta koji se može definisati kao SLIKATI PRIRODOM. Kada se kaže slikati prirodom, podrazumevaju se svi mediji savremene umetnosti koji ovaj način mišljenja realizuju kroz umetničku praksu.

Realizaciju kampa je ove godine pomoglo Ministarstvo kulture Republike Srbije.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.