Studenti FSU uveličali jubilej manastira Kamenac

/ / Vesti / 26. 09. 2018.

Manastir Kamenac kod Gruže proslavio je šest vekova postojanja, a veliki pečat proslavi dali su glumci sa Fakulteta savremenih umetnosti, koji su bili deo centralne svečanosti.

Povodom veličanstvenog jubileja organizovana je velika proslava, a njena kruna bio je muzičko-scenski igrokaz pod nazivom „Kamen po kamen – Kamenac”.

Naši glumci sa svojim profesorima oduševili publiku u porti manastira

Pečat ovoj svečanosti dali su glumci, pre svih Hadži Nenad Maričić, briljantnom ulogom Despota Stefana, kao i studenti glume sa FSU Stefan Jeftović. i Jovana Stević. Naočiti student glume, mladi Stefan Jeftović briljirao je u ulozi mladog Solunca; stasom i glasom podsetio je na besmrtnu mladost Prvog svetskog rata, na jednog od 1 300 kaplara.

Pored jubileja manastira Kamenac, tog dana je obeležen još jedan jubilej. Škola koja se nalazi u porti manastira proslavila je 200 godina postojanja, ali je ove godine ispratila poslednjeg učenika. U ulozi poslednje čestinske učiteljice koja zaključava školu briljirala je Jovana Stević. Njena gluma nikoga nije ostavila ravnodušnim. Svojim glumačkim umećem i toplinom kojom je ispratila poslednjeg učenika u nove pohode, Jovana Stević oduševila je prisutnu publiku i mnogima naterala suze na oči.

Profesorka FSU Biljana Đurović, osim igranja i pisanja scenarija, uspešno se okušala i u ulozi reditelja ovog muzičko-dramskog putovanja kroz vreme i burne vekove jednog naroda čiju su sudbinu delile svetinje.

Profesor Božidar Đurović celokupnu svečanost majstorski je spakovao u formu video-prezentacije, emitovane na velikim ekranima u manastirskoj porti i van nje.

Deo muzičko-scenskog igrokaza, pored naših profesora i studenata, bili su i AKUD „Lola”, „Srpski pravoslavni pojci”, frulaš Milinko Ivanović i etno pevač Katarina Gojković.

Kako je bilo na priredbi organizovanoj u čast velikog jubileja – 600 godina manastira Kamenac pogledajte na ovom linku, a pogledajte i video-prilog iz porte manastira:  


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.