Studenti glume sa FSU dočarali čudnu sudbinu „vrdničke vile” u režiji Vide Ognjenović

/ / Vesti / 5. 01. 2023.

Predstava „Poetesa”, najnovije autorsko čedo čuvene rediteljke i profesorke FSU Vide Ognjenović, izvela se premijerno u Novom Sadu, a na sceni su briljirali i mladi glumci sa FSU.

Pričajući uzbudljivu priču o prvoj srpskoj poetesi, Vida Ognjenović nas upoznaje sa hrabrom ženom koja se kao pesnikinja javila prerano, u vreme burno i nimalo podatno za liriku što se od nje očekivala u književnoj sredini ni izdaleka zreloj za njeno prisustvo. Prihvaćena, više kao neobična retkost i nova, smela pojava u domaćoj književnosti, nego kao istinski pesnički glas, našom Srpkinjom mogli su da paradiraju u književnim salonima u Beču i Pešti kao simbolom emancipacije, dok su kod kuće njene pesme smatrali udvorničkim, jer je pisala poslanice vladarima i komemorativne tužbalice za viđenije pokojnike.

Profesorka Ognjenović još jednom nas je svojim monumentalnim stvaralaštvom naterala na razmišljanje da li smo kao zajednica dovoljno osposobili svoja društvena čula za izuzetnost, ali i podsetila koliko je opasno ako smo i dalje divljački spremni da naterujemo svet da ima naš lik. Opasnost leži i u bolnoj spoznaji da smo stalno na oprezu da nam nekažnjeno promakne neko ko se talentom, idejama ili učinkom uzvisi iznad nas, pa ga nemilice hvatamo za noge i dovlačimo nazad na zemlju, u prosek i poredak, među nas.

No, kad bolje razmislimo, i naša junakinja je, poput profesorke Ognjenović, koja je ujedno i dobitnik književne nagrade njenog imena, makar u jednom za korak ispred svoga vremena. Braneći svoje pravo da piše o čemu hoće i kako hoće, ona je nesvesno branila autorsku slobodu izraza.

Nataša Stanišić briljirala na sceni u ulozi Milice Stojadinović Srpkinje

Milici Stojadinović Srpkinji, ženi pred čijom pojavom je i Njegoš skoro podlegao iskušenju i zažalio što je pod mantijom, pa ne može da ima takvu lepoticu za kneginju, scenski je zrelo udahnula život Nataša Stanišić, studentkinja na master studijama Fakulteta savremenih umetnosti. Naslovnu ulogu vanvremenskog teatarskog prikaza Nataša je tumačila osobeno, potencirajući Miličinu iskrenost, odsustvo svake nadmenosti, ali i neki dečji, patriotski zanos sa kojim je naivno ušla u svet poezije nesvesno svesna straha od sebe same i svog talenta.

U velikom glumačkom ansamblu, pored Nataše Stanišić, izuzetna glumačka ostvarenja zabeležili su Tamara Stanisavljev i Jovan Nešković. Studenti master programa Fakulteta savremenih umetnosti tumačili su uloge Katice Stojadinović, Miličine sestre, i Ljubomira Nenadovića, velikog srpskog pesnika i nikad prežaljene ljubavi glavne protagonistkinje.

Milo Lekić, asistent na katedri za glumu, slojevito je tumačio ulogu mladog sveštenika Jovana, Miličinog suseda iz Vrdnika, koji i pored istinskog obožavanja prve srpske pesnikinje, u Beču, u kući Vuka Karadžića, gostima predstavlja mladu Milicu iz Srema kao pojavu čija lepota očarava, a ne kao poetesu čiji su stihovi već objavljivani u novinama, što već na samom početku implicira da će Milicu i njeno stvaralaštvo svi obožavati, ali malo ko iskreno voleti.

Novo izvođenje „Poetese” 4. marta u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu

Ponosni smo na još jedan veliki uspeh naših profesora i studenata i sigurni da će i ovaj nesvakidašnji teatarski doživljaj biti podstrek onim mlađima, koji tek dolaze, da predanim radom i permanentnim usavršavanjem spremno dočekaju svoju priliku kako bi na velika vrata zakoračili u svet istinske umetnosti.

Predstava „Poetesa”, nastala u saradnji Novog Tvrđava teatra i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, na repertoaru je 4. marta na Sceni „Pera Dobrinović”, u Srpskom narodnom pozorištu.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.