Studenti sa Vlatkom Gilićem u Klubu FSU-a

/ / Vesti / 24. 03. 2017.

VlatkoGilic
 
 
U okviru ciklusa Gost ALUM-a, studenti su u četvrtak, 23. marta, u Klubu ALUM-a, dočekali Vlatka Gilića, jedinog reditelja iz Jugoistočne Evrope koji se svrstava među 50 najboljih u istoriji svetske kinematografije.

Počastvovani studenti ALUM-a

Druženje sa cenjenim rediteljem i scenaristom počelo je u 17h projekcijom Gilićevog ostvarenja „Kičma”, koji je 1978. godine uvršten među deset najboljih ostvarenja na svetu, a predlagan je i za „Oskara” u kategorijama za režiju, kameru i muziku. Zašto film nosi baš ovakav naziv, studentima je objasnio sam autor:

Na srpskom, naslov filma „Kičma” odnosi se na stav. Kada za nekoga kažemo da ima kičmu, to znači da nije beskičmenjak, da ima stav i karakter.

Nezvanično zabranjen Gilićev film o propasti sveta oduševio je studente ALUM-a, presrećne zbog prilike da se upoznaju sa rediteljim koji se povukao iz javnosti još 90-ih, nakon što su mu, uprkos brojnim svetskim priznanjima, uporno uskraćivana sredstva za stvaranje zbog prepoznatih antidržavnih elemenata.
 
VlatkoGilic
 
 

Saveti jednog od najvećih

Nakon projekcije, Vlatko je pričao sa studentima i moderatorom, profesorom Božidarom Đurovićem, o svom stvaralaštvu, putovanjima i utiscima publike širom sveta, ali i o tome kako je biti umetnik u, kako smatra, sredini gde niko ne priznaje umetnost.

Reditelj čija se dela čuvaju u Galeriji modernih umetnosti u Njujorku odgovarao je na brojna pitanja zainteresovanih studenata, a iskoristio je priliku i da mlade naraštaje i buduće priznate umetnike savetuje i naglasi im ono što smatra najvažnijim:

Ako ćete zapamtiti samo jednu stvar sa ovog predavanja, neka to bude ovo: ako ne osetite, ne radite! Što ne znači da nećete osetiti kasnije; to morate sami sebi da prilagođavate. Ali, ako se traži od vas da radite nesto što nije u skladu sa vašom psihom, preskočite. Budite iskreni. Prema sebi, pre svega.
 
 

 

Nezaboravno iskustvo mladih umetnika

Susret sa umetnikom kog je američka medijska kuća NBC proglasila jednim od 50 najboljih u istoriji svetske kinematografije, a koji ne daje nikakve izjave za medije, za studente ALUM-a bio je jedinstveno i privilegovano iskustvo.

Studenti su čuli brojne korisne stručne savete koji im otvaraju potpuno nov pogled kako na umetnost, tako i na život generalno. Studentkinja Nina Stamenković dočarala je svoje utiske o gostovanju Gilića:

Film „Kičma”, kao i ostali filmovi našeg poznatog reditelja, propagira tu neku sirovost, odnosno nešto što je jako istinito, a našem oku strano, teško za prihvatiti. Kada se percepira na neki drugi način, smrt je jedna potpuno prirodna pojava, a ono što smo čuli jeste da smrt svedoči i govori o našem životu; ona istinu veliča kao ono što je najbitnije, i mislim da je to prava umetnost.

Reditelja i scenaristu Vlatka Gilića studenti ALUM-a ugostili su u nastavku ciklusa Gost ALUM-a, u okviru kog je ranije gostovao i poznati reditelj Goran Marković.

Više fotografija sa gostovanja Vlatka Gilića pogledajte u galeriji na sajtu.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.