STUDENTI TREĆE GODINE GLUME ODUŠEVILI PUBLIKU NA DORĆOL PLATZU

/ / Vesti / 25. 06. 2020.

Studenti treće godine glume FSU u klasi prof. emeritusa Vide Ognjenović i asistenta Slobodana Beštića, kao i saradnika u nastavi Jovane Todorović, u ponedeljak, 22. juna, oduševili su publiku na prepunom Dorćol Platzu izvodeći dela čuvenog Čehova.

„Studenti treće godine glume uspešno su odbranili likove Čehovljevih junaka kroz naizgled jednostavne, životne, svakodnevne razgovore i situacije resantimana svojih života, kroz koje otkrivaju svoje unutrašnje ‘požare’ eskalacijom nagomilanog iskustva, ožiljaka i pretrpljenih nedaća.

Uz izvrsnu superviziju i ozbiljan rad profesorke, studenti su pred prepunim gledalištem, pod krovom Dorćol Platza, prikazali adaptacije komada ‘Tri sestre’, ‘Medveda’ i ‘Galeba’. Nastojeći da, verno sledeći nasleđena iskustva igranja složenih Čehovljevih ‘malih ljudi’, pronađu i primene sopstveni izraz, dosezali su momente autentične igre u svojim odvažnim studentskim glumačkim koracima.

Mladi diplomci su ozbiljno tragali i nalazili svoja rešenja u složenom, ali izazovnom čehovljevskom dramskom tkivu, koristeći čitav svoj glumački aparat dobro nađenih gestova, mimike, kretnji, pokreta i ispunjenih pauza. Igrali su energično, punim dahom, ne štedeći se, kako i dolikuje mladim ljudima željnim scene. Valja istaći njihovu zajedničku igru, fino međusobno osluškivanje i praćenje partnera, tako da scena ni za trenutak nije gubila ni zanimljivi zamah ni odlično pogođen ritam. Igranje Čehova je kompleksan zadatak i za iskusne glumce, zato treba odati priznanje diplomcima za smelost da se upuste u tako složenu dramsku materiju. No tim veće priznanje su zaslužili time što su u dvosatnom ispitnom izvođenju u svojoj igri pokazali sposobnost da postižu i osnovne tonove i nijanse, fine prelaze i razvoj likova kroz delikatne potresne scene, uz tragikomične i duhovite zaokrete.
Oni su nastojali da pronađu način da svojom igrom što više proniknu u dramske boje kojima Čehov boji čovekovu bezizlaznost i dubinu pada, vešto naglašavajući ambivalenciju ljudske misli, postupka i osećanja. Unesrećeni, neutaženi, neprestano ispitujući prelomne tačke svojih sudbina, njegovi dramski junaci obznanjuju slutnje, strahove, nemire i očajanja najpre sebi, a zatim i drugima. Mladi glumci su se bacili u tu čehovljevsku reku gubitništva, sete, patnje i tišine poraza, trudeći se da to izraze i prenesu gledalištu svojim glumačkim nemirom i užagrenom voljom za igru.”
Vida Ognjenović

Čestitamo mladim glumcima sa FSU i radujemo se novim izvedbama.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.