Studenti ugostili Gorana Markovića

/ / Vesti / 17. 03. 2016.

Studenti ugostili Gorana Markovića

 
U Klubu Akademije lepih umetnosti i multimedija u četvrtak, 16. marta, tražilo se mesto više jer je u okviru ciklusa Gost ALUM-a studente posetio proslavljeni reditelj Goran Marković.

Privilegovana publika

Početak gostovanja Gorana Markovića obeležila je projekcija njegovog filma „Srbija godine nulte” iz 2001. godine, koji je dobio posebno priznanje na 4. međunarodnom Motovun Film Festivalu, a bio je i u selekciji festivala u Veneciji.

Kraj projekcije publika je pozdravila gromoglasnim aplauzom, a studentima je bilo posebno drago što su bili privilegovani da u prisustvu autora pogledaju ovaj duboko ličan film, koji se bavi sumrakom i padom režima Slobodana Miloševića kroz prizmu života autora i njegovih najbližih.

Ćaskanje proslavljenih i budućih slavnih umetnika

Usledio je razgovor sa autorom, koji je u opuštenoj atmosferi vodio profesor Božidar Đurović, takođe reditelj. Publika je tom prilikom mogla da čuje i niz Markovićevih anegdota iz perioda studiranja u Pragu, sa raznih snimanja, kao i o tome kako su nastali neki od kultnih filmova domaće kinematografije.

Nacionalnu klasu sam napisao kao svoj prvi scenario. U to vreme moj prijatelj je bio jedan reditelj Branko Baletić, koji je bio reli vozač, i njega sam uzeo kao prototip za film. Tada nisu postojali kompjuteri, pa sam napisao 12 verzija na pisaćoj mašini, sa indigom između papira. Bio sam kao daktilograf. Niko nije hteo da uzme taj scenario, pa sam onda snimio Specijalno vaspitanje, koji je postigao veliki uspeh. Tek onda su mi dali da snimim šta god hoću.

Studenti su često smehom prekidali predavanje slavnog reditelja, a više od sat vremena, koliko je razgovor trajao, činilo se malo za sva pitanja koja su želeli da mu postave. Osim studenata, bio je zadovoljan i sam Marković, zato što je upoznao toliko mladih ljudi, budućih umetnika koji su postavljali prava pitanja.

 

 

Studenti ugostili Gorana Markovića

 

Studenti ALUM-a pod utiskom značajnog gostovanja

Gostovanje Gorana Markovića za studente ALUM-a imalo je višestruke benefite. Mladi umetnici dobili su pregršt korisnih, kako profesionalnih, tako i onih ljudskih saveta, koje je, iz svog bogatog životnog iskustva, reditelj želeo da podeli sa njima. Nikola Ugrinović, jedan od prisutnih studenata ALUM-a, ushićeno prepričava utiske:

Izuzetno je značajno gostovanje jednog ovakvog filmskog reditelja, gde smo u razgovoru sa njim mogli da saznamo stvari iz filmskog sveta i čujemo šta se sve dešava iza filmske kamere

Slika studenata ispred zgrade ALUM-a koji su dugo nakon završetka razgovora razmenjivali utiske, dovoljno govori o značaju gostovanju i zadovoljstvu u vezi sa početkom ciklusa Gost ALUM-a.

Podsećamo, svakog četvrtka Akademija lepih umetnosti i multimedija ugostiće neku renomiranu ličnost iz sveta umetnosti u okviru projekta Gost ALUM-a.

Više fotografije pogledajte u galeriji na sajtu.

 

 


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.