Studentkinje FSU učestvovale na treningu za mlade „Behave Your Prints” u Tirani

/ / Vesti / 7. 04. 2023.

Studentkinje II i III godine Fakulteta savremenih umetnosti predstavljale su Srbiju na međunarodnom treningu za mlade u Tirani. Tamara Rodić, Tamara Krdžić, Katarina Marjanović i Ivana Lješković provele su sedam dana u glavnom gradu Albanije u okviru projekta „Behave Your Prints”.

Ovaj skup organizovalo je udruženje „Beyond Barriers” iz Albanije, koje je sastavilo program najrazličitijih aktivnosti održanih od 13. do 19. marta. Glavne teme bile su digitalni otisak i stvaranje novih poslova tako da prate razvoj današnjeg visokotehnološkog društva. Naše studentkinje su prezentovale i učestvovale u panelima u vezi sa mnogobrojnim aktuelnim temama kao što su digitalni aktivizam, krađa i deljenje informacija, odgovorno ponašanje na internetu, nove profesije nastale razvojem interneta itd.

Među brojnim aktivnostima koje su organizovane tokom ovih pet dana najvažnije su bile interaktivne radionice. Na njima su učesnici kroz druženje i razgovor imali priliku da prošire svoje znanje i podele jedni sa drugima svoje ideje. Radionice su bile raznovrsne i uključivale su aktivnosti kao što su pisanje pesama, gluma, pa čak i ples. „Bila sam iznenađena aktivnošću u kojoj smo imali zadatak da napišemo pesmu na temu u vezi sa radionicom, a moja grupa izvukla je rep žanr. Možda zvuči nemoguće predstaviti opasnosti digitalnog otiska kroz rimu, međutim, mi smo nekako uspeli u tome”, rekla je Katarina.

Među mnogobrojnim aktivnostima bilo je i onih koje su usko povezane sa budućim zanimanjima učesnika i oblastima koje izučavaju na fakultetu

Ivana smatra da je bilo izuzetno zanimljivo videti način na koji drugi mladi ljudi razmišljaju. „Jedna od aktivnosti bila je pisanje vijesti o treningu u saradnji sa drugim učesnicima. To je bilo izazovno uzevši u obzir naše različitosti, kao i činjenicu da smo morali da komuniciramo na engleskom. Ipak, na kraju smo pronašli zajednički jezik, koji, iznenađujuće, nije bio engleski, već razumijevanje i strpljenje.”

„Jedna od zadataka bila je simulacija talk showa i ja sam dobila ulogu novinara koji kao predstavnik svoje redakcije gostima postavlja pitanja. To je nešto u čemu sam se potpuno pronašla i što mi se najviše mi i dopalo”, rekla je Tamara Krdžić.

Na konferenciji su učestvovali studenti iz još pet zemalja, tako da su naše studentkinje, pored usvajanja novih znanja, imale i priliku da se upoznaju sa svojim vršnjacima iz Bosne, Crne Gore, Albanije, Slovenije i Češke.

Tamara Rodić smatra da je raznovrsnost učesnika bila jedan od ključnih faktora: „Zahvaljujući našem znanju o različitim zemljama iz kojih dolazimo, mogli smo da uporedimo probleme sa kojima se suočavamo i na taj način smo se povezali. Nadam se da će u budućnosti biti još ovakvih projekata, jer mislim da smo mi mladi glas razuma u današnjem digitalnom svijetu.”

Tamara Krdžić smatra da su ovakvi projekti veoma važni za sve studente: „Ako se opet ukaže ovakva prilika, naravno da bih želela da učestvujem. Predlažem svakome kome se pruži prilika da učestvuje u nekom ovakvom programu da je obavezno prihvati”.

„Zahvalna sam na stečenim znanjima, ali su me beskrajno obradovala prijateljstva koja sam sklopila radeći sa tim ljudima sedam dana. Neverovatno je kako smo prvog dana svi jedni drugima bili čudni i različiti, a do poslednjeg dana svi smo shvatili koliko smo zapravo slični”, rekla je Katarina.

Sve učesnice smatraju da su ovakvi projekti nešto što je korisno ne samo za profesionalno usavršavanje već i za povezivanje sa ljudima koje inače nikada ne bi upoznale. Zbližavanje sa drugima je ono što ovaj trening čini jedinstvenom prilikom koja se ne propušta.

U nastavku možete pogledati atmosferu sa održanog treninga za mlade „Behave Your Prints” u Tirani:


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.