Svečano otvaranje izložbe „JUTARNJI OBRED – TASEOGRAFIJA”

/ / FSU Galerija Sajt Novosti, Izložbe FSU Galerija sajt, Vesti / 14. 06. 2024.

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo da u utorak, 18. juna, u Galeriji FSU, u okviru Velike izložbe radova studenata pogledate još jednu zanimljivu izložbu prvog diplomiranog grafičara Milana Radomirovića.

JUTARNJI OBRED – TASEOGRAFIJA

Obred podrazumeva kodifikovan oblik ponašanja sa ciljem da se simbolički utiče na fizički svet. Svaki ima svoja pravila kako bi se došlo do željenog ishoda. Čovekova potreba za sigurnošću ga je motivisala da osmisli razne obrede kako bi saznao ishode sadašnjih zbivanja i da otkrije buduće događaje. Jedan od takvih obreda je taseografija.

Pojam „taseografija” je kovanica nastala od francuske reči tasse preuzete iz arapskog jezika (originalno: tassa), što znači šolja, i γραφω (-graphō), antičkog grčkog sufiksa koji znači pisanje, a označava obred „čitanja” taloga ostalog nakon ispijanja kafe ili čaja (u nekim izvorima i taloga vina). „Čitanje” se sastoji iz uočavanja motiva u nasumičnim šarama taloga kafe i njihovog uvezivanja u celinu. Simboli imaju svoja pojedinačna značenja koja stvaraju opšte značenje jedne okrenute šolje. Značaj simbola određuju njegova veličina, jasnoća i pozicija u šolji.

Projekat „Jutarnji obred – Taseografija” je multimedijalni koncept koji spajanjem tradicionalnih medija (grafičke tehnike linogravure i kolagrafije), savremenih medija (fotografije, digitalne grafike, video-rada i hepeninga) i teksta, započinje dijalog o pitanjima savremenosti i tradicije, vere i sujeverja – pitanjem svih pitanja: Da li je ljudska sudbina u našim rukama ili je već unapred predodređena?”

Milan Radomirović


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.