Svečano zatvaranje izložbe „UMOZOFI” u Galeriji FSU

/ / Vesti / 27. 04. 2023.

Pozivamo vas da prisustvujete svečanom zatvaranju izložbe „UMOZOFI” u petak, 28. aprila, u 18 časova, u Galeriji FSU.

Izložba „UMOZOFI” – rezultat saradnje umetnika i filozofa

Projekat „Ono o čemu ne možemo pričati treba slikati” nastao je posle tri uspešno izvedena projekta/kursa: „Jezik crtanja i vizuelno mišljenje”, „Jezik vajanja i vizuelno mišljenje” i „Jezik slikanja i vizuelno mišljenje”. Nakon izvođenja ovih projekata (sa izabranom grupom studenata i nastavnika sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu), organizatori izložbe „UMOZOFI” – Milena Cvetković i Miloš Vujanović – zaključili su da studenti filozofije nemaju dobar uvid u to šta je umetnost danas. Nakon njihovog oprobavanja u sferi crteža, javila se i ambicija organizatora da naprave neformalan projekat, pa i neku vrstu neformalne grupe sastavljene od umetnika i filozofa.

Umetnici u projektu su Milena Cvetković i Miloš Vujanović. Filozofi u projektu su Goran Rujević, Miloš Miladinov, Zorica Matoš, Goran Vujkov, Stanislav Šegrt, Katarina Grković i Ljiljana Šarčević.

Ideja ovog projekta je da umetnici kreiraju svoje radove, a da filozofi prate taj rad što je moguće više i da verbalno pokazuju svoje utiske i pismeno daju svoje komentare. Ovako postavljena eksperimentalna situacija je neka vrsta istraživanja čiji je cilj da produbi komunikaciju na relaciji umetnik–filozof–umetnik i, u krajnjoj liniji, umetnik–publika–umetnik. Pored toga, ovako postavljena eksperimentalna situacija u isto vreme je i sama povod za nastajanje novih umetničkih radova.

Tokom trajanja izložbe na Fakultetu savremenih umetnosti upriličena je onlajn-komunikacija filozofa sa kursa i studenata FSU. Rezultati ove komunikacije (u vidu radova studenata Anđele Šćepanović, Branislava Suvajdžića, Maše Krstić i Milana Radomirovića) biće prezentovani na svečanom zatvaranju izložbe u petak.

O organizatorima izložbe

Milena Cvetković (1990) diplomirala je grafiku na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini – Zvečan u klasi prof. Tomislava Trifića. Zvanje master likovni umetnik stekla je na smeru grafike Akademije umetnosti Novi Sad pod mentorstvom prof. Anice Radošević Babić. Student je doktorskih akademskih studija na Akademiji umetnosti Novi Sad. Autor je grafika, crteža i slika u privatnim i galerijskim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Učesnica je brojnih samostalnih i grupnih izložbi, likovnih kolonija i projekata. Članica je SULUV-a od 2020. godine.

Miloš Vujanović (1965) redovni je profesor na predmetu Anatomsko crtanje na Akademiji umetnosti Novi Sad. Osnovne studije slikarstva završio je na Akademiji umetnosti Novi Sad 1991. godine, a magistarske studije crtanja završio je na istoj akademiji 2000. godine. Doktorirao je na istoj akademiji 2018. godine i dosad održao preko 100 samostalnih, kolektivnih i grupnih izložbi i filmova i komercijalnih projekata u zemlji i inostranstvu.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.