U okviru Dana savremenih umetnosti studenti FSU na kampu „Nature&Art” u Osečini

/ / Vesti / 12. 08. 2022.

U okviru Manifestacije Dani savremenih umetnosti Fakultet savremenih umetnosti organizovao je umetnički kamp „Nature&Art”, a učesnici kampa biće najistaknutiji studenti slikarstva.

Kamp se održava u prirodi, u mestu Osečina u zapadnoj Srbiji, u periodu od 15. do 22. avgusta. Na kampu će učestvovati: Pavle Jovović (II godina DS Slikarstva), Iva Zeković (IV godina OS Slikarstva), Isidora Simić (III godina OS Slikarstva), Kristina Stanišić (IV godina OS Slikarstva), Despot Đurić (III godina OS Slikarstva), Aleksandra Filipović (III godina OS Slikarstva) i Milica Pejković (IV godina OS Slikarstva).

„Nature & Art” – veza između prirodnih i umetničkih procesa

Cilj projekta „Nature & Art” je da kroz različite umetničke prakse ispita mogućnost veze između prirodnih i umetničkih procesa. Vremenom se projekat proširio na sve ostale ljudske delatnosti i postavio pitanje kako prirodne procese povezati sa sociološkim, tehnološkim i ekonomskim procesima.

Ideja kampa u prirodi je da se mladi umetnici izdvoje iz svog uobičajenog miljea stvaranja, koji je mahom u urbanim sredinama. Premeštanjem u prirodu pred njima se otvara jedan sasvim novi svet. Sve se menja, jer stvaranje umetničkog dela nastaje u dijalogu sa novim, prirodnim okruženjem i od prirodnih materijala.

Radionice na kojima se prezentuju projekti

Za ambijent održavanja kampa izabrana je Osečina – mesto poznato po Sajmu šljiva i netaknutoj prirodi. Umetnici imaju nedelju dana, koliko traje kamp, da izvedu svoja dela. Uz pomoć organizatora mladi umetnici realizuju i radionice na kojima prezentuju svoje koncepte i aktivno učestvuju u razgovorima sa ostalim učesnicima kolonije i lokalnim stanovništvom.

Ovaj projekat je zamišljen tako da omogući realizaciju umetničkih radova od materijala koji su pronađeni u prirodi na datom prostoru. Cilj je preispitivanje koncepta koji se može definisati kao „slikati prirodom”. Kada se kaže „slikati prirodom”, podrazumevaju se svi mediji savremene umetnosti koji ovaj način mišljenja realizuju kroz umetničku praksu.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.