USPEŠNO ODRŽANA ČETVRTA TRIBINA POD NAZIVOM „SUSRETI” – GOST FSU MARINA VUKASOVIĆ MEDENICA

/ / Vesti / 24. 04. 2023.

U četvrtak, 20. aprila, studenti Fakulteta savremenih umetnosti imali su priliku da lično upoznaju proslavljenu kostimografkinju sa ovih prostora – Marinu Vukasović Medenicu.

GOST TRIBINE SUSRETI – PROSLAVLJENA KOSTIMOGRAFKINJA MARINA VUKASOVIĆ MEDENICA

Marina Vukasović Medenica je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i stekla zvanje magistra umetnosti iz oblasti kostimografije. Kostimografijom se bavi u pozorišnoj, filmskoj, televizijskoj i marketinškoj produkciji. Pored primenjene kostimografije, bavi se pedagoškim i istraživačkim radom u oblasti istorije kostima i istorije kulture odevanja na Balkanu.

Svoj istraživački i umetnički rad predstavila je nizom samostalnih i kolektivnih izložbi. Uradila je kostim za sedamnaest igranih filmova čiji su reditelji Dušan Makavejev, Slobodan Šijan, Darko Bajić, Boris Miljković, Branimir Dimitrijević, Goran Gajić, Srđan Dragojević, Miloš Radović, Goran Paskaljević, Dragan Bjelogrlić itd. Dobitnik je nagrade „Kristalna prizma”, najvećeg priznanja Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije.

Sarađivala je u stvaranju predstava u svojoj matičnoj kući – Narodnom pozorištu u Beogradu – ali i u pozorištima širom zemlje, kao i u inostranstvu. Pored dramskih predstava, radila je kostime za operu i mjuzikl. Neki od reditelja sa kojima je sarađivala u pozorišnom radu su: Dušan Kovačević, Božidar Đurović, Nebojša Bradić, Nikita Milivojević, Egon Savin, Jagoš Marković, Jirži Mencl, Džon Ramster, Snežana Trišić, Maja Pelević, Milan Nešković, Gorčin Stojanović itd.

Dobitnik je više godišnjih nagrada ULUPUDS-a, kao i nagrada za kostimografiju na pozorišnim festivalima. Član je ULUPUDS-a u statusu istaknutog umetnika i dobitnik je Nagrade za životno delo. Na Akademiji umetnosti u Beogradu studentima režije, kamere i montaže predaje predmet Osnove scenografije i kostima.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.