VILINSKA NOĆ U GOLUPCU

/ / Vesti / 1. 09. 2021.

Na mestu gde velike imperije vekovima ratovaše za prevlast i teritorije, nošen batom konjskih kopita, u subotu, 7. avgusta, dojezdio je u kompleks tvrđave Golubački grad – Marko Kraljević i zaustavio se tamo gde su se vekovima zaustavljale vojske – na kapiji, nikad osvojene, Golubačke tvrđave. Okrenut ka strmim ridanskim liticama, sa kojih bezmalo sedam vekova prkosi stamena, visoka i otmena Golubačka tvrđava, okupan mesečinom, okružen svojim posestrimama vilama, Kraljević Marko se utaborio kraj Dunava da tu stražu straži.

Ovako bismo u najkraćem opisali događaj iz Golupca, tog 7. avgusta, koji je upriličen povodom otkrivanja biste Kraljevića Marka skulptora prof. dr Velimira Karavelića, koji je ovo svoje umetničko delo darivao Golubačkom gradu. Tim povodom, sačinjen je namenski program pod nazivom „Marko Kraljević međ’ tvrđavskim vilama”, za koji je scenario i režiju uradila prof. Biljana Đurović, koja se te večeri obrela i u ulozi Tvrđave, dok su studentkinje glume sa Fakulteta savremenih umetnosti svojom lepotom i gracioznošću dočarale ta nesvakidašnja mitološka bića – vile.

U ulogama Vodene vile – Vlve, Rusalke, Sirene, Šumske vile i Golubije čobanice našle su se: Jana Salamadić, Andrijana Dragnić, Nina Zečević, Nataša Lasica i Nikolija Stojković. Poseban doživljaj dala je i Danica Krstić, vokalni umetnik, u pratnji „Balkan koncept trija”, koja je svojim glasom oživela vilu Ravijojlu i očarala sve prisutne vilinskim grlom. U toj magijskoj smeni dana i noći, na kraju programa, bistu Kraljevića Marka su otkrili gospođa Iskra Maksimović, direktorka tvrđave Golubački grad, i Petar Đinović, direktor Galerije RTS-a. Marko Kraljević je, opasan vilama, viteški zagospodario prostorom gledajući se oči u oči sa Golubačkom tvrđavom, dok se niz Dunava orila pesma „Bela vilo, na tebe mi krivo”. Taj krajnji doživljaj bio je kao u stihovima našeg uvaženog pesnika Miroslava Maksimovića:

„Na Dunav noć pada, otvara se tama
Hor zvezda ulazi, ore se svodovi
Sve divno izgleda, božja panorama
Svečano i moćno, ko carski brodovi…”


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.