Zašto je producent najvažniji čovek svakog umetničkog projekta

Od ideje do realizacije

Da biste ostvarili snove da svoju maštu izlažete na scenama, ekranima, platnima i u globalnim prostorima, nije dovoljno da budete samo umetnik. Potrebno je da budete i dobar planer, da poznajete veštine, znate da vladate odgovarajućim marketinškim veštinama, da ste sposoban pregovarač i komunikativna osoba.

Drugim rečima, potrebno je da budete producent.

Nekad su umetnik i producent bili osobe srodne profesije sa unapred podeljenim ulogama. Danas je produkcija spojila više znanja i zvanja, formi i sadržaja u jedan prostor, u jednu profesiju renesansne i sveobuhvatne ličnosti producenta.

Savremeni producent je ujedno i multimedijalni kreativac, umetnik primenjenih talenata koji ume da stvara, projektuje, realizuje, organizuje, vodi, plasira i promoviše sopstveni ili bilo čiji projekat.

Dobar producent je svestrana ličnost

Realizacijom ideja, ali i obezbeđivanjem materijalnih sredstava, on podseća na nekadašnje mecene koje su finansirale velike umetnike. On je, takođe, i vešt poslovni čovek koji zna kako da poveže umetnost sa publikom, prezentuje prave ideje i implementira umetničku viziju u kulturne tokove.

Producent koji prihvati ideju od bilo koje druge strane mora biti osoba koja ima veliki uticaj na stvaranje umetnosti dugih. On u tom slučaju može da predstavlja umetnika na najbolji način, da ga povezuje sa publikom i brine se da budu obezbeđeni svi neophodni elementi za ostvarenje umetničkog projekta.

Dobrim producentom smatra se onaj ko tesno sarađuje sa umetnikom, omogućujući mu da ostvari svoje ciljeve.

Iako rade sa pojedincima i njihovim vizijama, komercijalnim klijentima, duštvenim sistemima i kulturnim institucijama, uspešni producenti ističu da je za njihov posao najvažnija jedna veza:

Ona koju ostvare sa umetnikom u sebi, ali i sa idejama koje od drugih umetnika dolaze u njegove ruke.

A da bi ta veza bila uspešna, potrebno je i da producent bude neko ko poseduje umetnički senzibilitet i razume umetnost.

Umetnost i profit mogu da idu zajedno

Dobar producent će uvek birati rad u koji veruje. On nije neko ko samo traga za poslovnim prilikama, već i istinski ljubitelj umetnosti koji poseduje strast za realizaciju umetničkih projekata.

Jednostavno, posao producenta omogućava da se ispolje umetnička kreativnost, socijalne veštine i praktične sposobnosti.

Često se smatra da umetnost i profit ne idu zajedno. Međutim, to ne mora da bude tako. Umetniku i umetnosti samoj veliki profit ne sme da bude primarni cilj, niti razlog za stvaralaštvo, ali to ne znači da on nije dobrodošao.

Umetnik koji ne mora da brine o materijalnoj strani egzistencije može da se posveti svojoj umetnosti u potpunosti i da realizuje svoju viziju bez ikakvih ograničenja.

Producent mora da razume umetnost

Zato je posao producenta od izuzetne važnosti – on mora da ohrabri umetnika da sledi svoju viziju, da pomogne u njenoj realizaciji i prezentaciji i dovede je do njene publike. Da bi to uradio, on mora da razume i poštuje umetnost, drugim rečima:

Producent je onaj umetnik koji može da sprovede projekat od ideje do publike potpuno samostalno.

Jednostavno, producent je čovek koji omogućava da se sopstvena ili nečija kreativnost ostvari i materijalizuje.

U isto vreme može da bude i producent i autentični umetnik

Za mnoge umetnike posao producenta može biti najkreativniji način da ispolje svoje umetničke sklonosti.

Na Fakultetu savremenih umetnosti možete dobiti obrazovanje koje podjednako neguje obe strane vaše ličnosti i omogućava vam da budete istovremeno i veliki producent i autentični umetnik.

Jedino što je isto u svakom radnom danu umetničkog producenta jeste:

Prvi jutarnji napitak… A od lične kreativnosti zavisi kakav bi dan mogao biti.

I iznad svega, od prvog napitka pa do počinka, on ima legitimno pravo i unutrašnju obavezu da mašta, da zamišlja svetove koje će da stvara ili da ostvaruje sopstvene kreativne snove.

Jer ipak je producent najbolji predstavnik i pravi primer kreativne industrije.

Radni dan producenta je dinamičan i zanimljiv

Osim toga, producent ima bogat društveni život – on prisustvuje gala događajima, sastancima sa ekipama, viđen je na premijerama, redovno predstavlja sebe i delo u medijima.

Radni dan producenta je izuzetno dinamičan i zanimljiv, nikada nije isti i upravo zato mnogi od njih obožavaju svoj posao: to je jedinstvena prilika da upoznaju nove i zanimljive ljude, nauče nove stvari i realizuju inspirativne ideje.

Dobar producent može da živi od svoje umetnosti

Ukoliko ste osoba koja voli umetnost ili i sama stvara umetnost, imate liderske i organizacione sposobnosti, a pritom ste i dinamični, uživate u saradnji sa drugim ljudima i učestvovanju u uzbudljivim umetničkim projektima, posao producenta je sigurno pravi izbor za vas.

Na odseku Menadžment umetničke produkcije i medija na FSU možete steći praktična i teoretska znanja i dobiti pravu motivaciju, koja će vam omogućiti da budete veliki umetnik i uspešan producent. Producent je osoba koja u svakom slučaju i u svakom trenutku ume i može da živi od sopstvene umetnosti.

Zakoračite u dinamičan i uzbudljiv svet ostvarive, savremene kreativnosti!

Donesite pravu odluku za vašu karijeru i postanite producent sopstvenog života. 

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.