Značajno učešće profesorke FSU Marine Bukvički u filmu proslavljenog reditelja

/ / Vesti / 6. 09. 2023.

Naša profesorka scenskog pokreta Marina Bukvički vratila se sa 36. po redu Montenegro Film Festivala povodom učešća u filmu našeg rediteljskog velikana Živka Nikolića.

Ovo filmsko ostvarenje predstavlja posvetu velikanu jugoslovenske i crnogorske kinematografije i jednom od najposebnijih filmskih autora na 36. festivalu u Herceg Novom.

Film u čast velikom reditelju jugoslovenske kinematografije

Televizijski film „Oriđinali”, za koji je legendarnom jugoslovenskom i crnogorskom reditelju u leto 1996. godine bilo potrebno još samo nedelju dana snimanja da bi ga završio, nakon dvadeset osam godina doživeo je premijeru kao dokumentarno-igrani film „Živko Nikolić – Nedosanjani san”, u režiji Senada Šahmanovića. Reč je o ekskluzivnom događaju u okviru 36. po redu Montenegro Film Festivala u Herceg Novom.

Film je svojevrsni omaž jednom od najvažnijih sineasta ovdašnje kinematografije koji je preminuo 17. avgusta 2001. Prikazan je u gradu gde je završio Umjetničku školu, u okviru pratećeg programa festivala koji dodeljuje priznanje s njegovim imenom – nagradu „Živko Nikolić” za specijalni doprinos filmskom izrazu. Prepuno gledalište Dvorane „Park” ispratilo je premijeru ovog filma višeminutnim stajaćim ovacijama.

Nedosanjani san čuvenog reditelja

„Živko Nikolić – Nedosanjani san” zapravo je, kako je objasnio Senad Šahmanović, reditelj ovog filma, „film o filmu” koji Nikolić zbog nedostatka sredstava nije uspeo da završi. Živko je snimio oko šezdeset odsto materijala za taj televizijski film, ali se deo materijala tokom brojnih selidbi i presnimavanja izgubio, pa je bilo važno sve sastaviti, rekonstruisati i potom krenuti u dalji istraživački rad.

Nakon toga obavljeni su razgovori sa najbližim saradnicima, analizirane su knjige snimanja, napravljeni su plan i strategija, a potom se krenulo u realizaciju. Vremenom je materijal počeo da dobija svoj oblik, ali ga nije bilo dovoljno za igrani film, pa je odlučeno da se sledi ideja o pravljenju filma o filmu. Tako je počeo rad koji je trajao dve godine i kulminirao nakon 27 godina dosnimavanjem poslednje, završne scene sa glumicama koje su te davne 1995. godine učestvovale u snimanju ovog filma.

„Živko Nikolić – Nedosanjani san” snimljen je po scenariju Dragana Koprivice. Glumačku ekipu čine Dijana Marojević, Svetlana Cemin, Mirko Vlahović, Milutin Karadžić, Dubravka Drakić, Ivana Mrvaljević, Jelena Mila, Bojana Kovačević, Marina Bukvički, Vesna Vujošević, Ljiljana Kontić, Dragomir Felba, Vera Crvenčanin Kulenović. U autorskom timu su i direktori fotografije Savo Jovanović, Slavko Todorović i Danilo Papić. Montažer je Vladimir Radovanović, dok je za muziku bio zadužen Ivan Marović. Film je rađen u produkciji RTCG-a, a produkciju za film potpisuju Radomir Pule Milović i Igor Maraš.

Narator koji publiku „vodi” kroz film je Petar, sin Živka Nikolića. On u ovom dokumentarcu otkriva njegove snove, želje i razgovore koje su vodili turbulentnih devedesetih godina. Film je sniman u Nikšiću, Podgorici, Beogradu i Njujorku. Preporučujemo svima, a naročito novim generacijama, da ga pogledaju, jer je Živko Nikolić, nažalost, shvaćen tek nakon što je preminuo. 

Utisci, emocije i ovacije po završetku projekcije

Nakon projekcije filma publiku su preplavile emocije. Njegova sledeća premijera očekuje se uskoro i u Beogradu.

Studenti glume koji su bili u pratnji naše profesorke imali su tu čast da po završetku projekcije kroz druženje sa rediteljem i starijim kolegama glumcima podele svoje iskrene utiske i emocije.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.