ALUM i Japansko-srpski festival filma

/ / Vesti / 28. 10. 2016.

Akademija lepih umetnosti i multimedija je jedan od najznačajnijih partnera trećeg Japansko-srpskog festivala filma – JSFF, koji predstavlja jedinstvenu umetničku razmenu Srbije i Japana.

Ove godine posetioci festivala u Beogradu i Tokiju imaće priliku da isprate bogat program na temu „Devotion“, ali i da se upoznaju sa sličnostima i razlikama srpskog i japanskog stvaralaštva, povežu se i nauče mnogo jedni od drugih.

Festival će u Beogradu biti održan 5. i 6. novembra.

Studenati i profesori ALUM-a kao organizatori, učesnici i članovi žirija

Organizator JSFF-a je CultCrave, organizacija koja sarađuje sa Jugoslovenskom kinotekom, a ove godine im se pridružila i Akademija lepih umetnosti i multimedija. Svojim učešćem ALUM će doprineti ovom festivalu na različite načine: od organizacije do realizacije programa.

Jovana Stević, studentkinja glume u klasi Vide Ognjenović, jedan je od koosnivača i organizatora ovog festivala. Zahvaljujući zalaganju njenog tima i nje same, JSFF i ove godine pravi kulturni most između Beograda i Tokija paralelnim projekcijama savremenih filmova, ali i onih koji imaju značajno mesto u istoriji svetske kinematografije.

Petar Stanojlović, profesor na odseku za menadžment umetničke produkcije i medija na ALUM-u, jedan je od članova žirija koji će odlučiti o tome koje ostvarenje će dobiti nagradu „Devotion best film award”. Pored njega, u žiriju su se našli i drugi cenjeni reditelji i producenti: Ryo Suzuki, Akiyoshi Imazeki i Nikola Stojanović.

Studenti glume na ALUM-u izvešće Manzai dramu, a studenti slikarstva predstaviće svoje radove na izložbi. Pored toga, svi studenti će imati priliku da steknu nova znanja, slušaju tribine, upoznaju mnoge važne ličnosti iz sveta filma i pogledaju zanimljive filmove.

Program Japansko-srpskog festivala filma možete preuzeti OVDE.

Tribina o japanskoj kinematografiji koju će voditi Ryo Suzuki

Gost festivala je japanski reditelj i producent Ryo Suzuki, jedan od članova ovogodišnjeg žirija JSFF-a. Posetioci Japansko-srpskog festivala filma imaće jedinstvenu priliku da prisustvuju njegovoj tribini na temu „Osvrt na filmsko stvaralaštvo japanske kinematografije kroz paralelu reditelja Akire Kurosawe i Yasujira Ozua”, koja će biti održana u nedelju, 6. novembra.

Ryo Suzuki je rođen u Japanu (Fukuoka). Studije filma završio je na „Yokohama School of Broadcasting and Film”. Tokom svoje karijere imao je priliku da producira i režira nekoliko projekata pri Narodnom japanskom pozorištu, kao i brojne TV emisije i filmove. Među mnogobrojnim ostvarenjima izdvajaju se Futo (fikcija), Cellist JURO (dokumentarac).

„Devotion“ – tema ovogodišnjeg festivala

Rasterećen žanrovskog ograničenja, JSFF će, od dokumentarnih do igranih ostvarenja, predstaviti najbolje odgovore na temu „Devotion“.

Za temu ovogodišnjeg Japansko-srpskog festivala filma organizatori su izabrali ovaj pojam na engleskom jeziku, za koji ne postoji jedinstven prevod ni na srpskom, ni na japanskom. Njihova namera je da podstaknu umetnike da razmišljaju slobodno i otvoreno pokažu svoje lične motive, osećanja i želje.

Više o festivalu saznajte na OVOM linku.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.