FSU premijera u Narodnom pozorištu

/ / Pozorište Portal / 30. 06. 2017.

U četvrtak, 29. juna, od 20:30h na sceni „Raša Plaović”, ljubitelji pozorišta uživali su u premijeri predstave „Cijanid u pet”, koju su izvele studentkinje FSU Jovana Todorović i Anđela Rajić.

Tekst češkog pisca Pavela Kohouta preveo je profesor Fakulteta savremenih umetnosti Božidar Đurović, koji je i režirao predstavu, a nova izvedba komada rađena je u produkciji novoosnovanog pozorišta „Portal”.

cijanidu5740

Timskim radom do uspešne premijere

slikacijanidZahvaljujući predanošću tima sa FSU, publika je ponovo mogla da pogleda predstavu koja govori o sudbonosnom susretu dve žene, a obrađuje i mnoge druge teme, među kojima su i život jevreja i katolika tokom Drugog svetskog rata. Prema reakcijama prisutnih, nova glumačka postava u potpunosti je odgovorila na zahteve pozorišnog komada.

Likove u neizvesnoj drami koju je Kohout napisao inspirisan novelom „Zid između nas“ Tecije Verbovske sada tumače studentkinje Fakulteta savremenih umetnosti: Jovana Todorović, kao Sofija Lasova, i Anđela Rajić, kao Irena Golembjovska.

Kao odličan kostimograf pokazala se studentkinja Isidora Ceković, dok je za produkciju zaslužna Dijana Todorović, u ime pozorišta „Portal” – scene studenata FSU.

Značajan nastup studenata Fakulteta savremenih umetnosti

Studenti FSU posvetili su se ovom značajnom projektu i vredno radili na pripremanju predstave koja je godinama oduševljavala publiku. Mlada glumica Anđela Rajić potrudila se da verno predstavi lik koji je 15 godina planirao susret prikazan u delu. O snažnim osećanjima koja prate predstavu rekla je:

Jedna od tema predstave je sudbinski susret dve žene. Ja sam njena najveća opasnost, a ona je moj najveći strah. Taj susret će pomoći mom liku da se otarasi laži sa kojom živi ceo živi i skloni od tereta koji nosi sa sobom.

Druga protagonistkinja, Jovana Todorović, istakla je da je veoma zahvalna što ima priliku da radi na ovoj predstavi i uz mnogo entuzijazma kaže:

Profesor Đurović je radio sa nama i zaista se posvetio, i do neba mu hvala na tome. Ovo je i za mene i za Anđelu jako veliki i bitan proces u našem radu, i mislim da smo sada još više stasale i možemo da igramo sa iskusnim glumcima.

Perspektivne glumice preporučuju svima da pogledaju predstavu, a Jovana Todorović je, pozivajući se na reči profesora Đurovića, ukazala na različite nijanse pisanja Kohouta, koje ovaj komad čini neizvesnim do samog kraja.

Fotografije sa predstave pogledajte u galeriji na sajtu.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.