Brend u kulturi: Zašto su upravo istaknuti umetnici najbolji ambasadori naše zemlje?

/ / Blog / 14. 11. 2016.

Kultura poseduje ogroman potencijal i izuzetno utiče na formiranje opšte slike o jednoj državi. Poznato je da umetnici predstavljaju najbolje ambasadore, jer njihovi stvaralački dometi čine ličnu kartu svake zemlje.

ODR91C0781

U kulturi se krije moć

Mnogi građani o nekoj državi ne znaju mnogo, ali je identifikuju upravo posredstvom najreprezentativnijih ličnosti iz kulture, bilo da se radi o stvaraocima iz prethodnih epoha ili savremenicima.

Kulturni identitet bitan je činilac sveukupnog identiteta zemlje. Zato je strateški pristup izgradnji dobrih kulturnih odnosa preduslov za uspešnu diplomatiju, a kultura i politika se na ovom polju prepliću. Često se kaže da je kulturna diplomatija sredstvo „meke moći”, koja poprima sve veći značaj u doba novih tehnologija.

Kulturnom politikom pokazujemo svetu ko smo

Umetnici su najbolji ambasadori kultureStrategija kulturne diplomatije obično održava specifične izazove, s kojima se konkretno društvo i kultura u određenom periodu suočavaju.

Pristupi oblikovanju slike, ali i ugleda jedne zemlje posredstvom kulture – zato su različiti. Putem kulture se promovišu vrednosti koje društvo podržava i za koje se zalaže.

Mogli bismo to da kažemo i ovako: pokažite koje su vaše najznačajnije kulturne institucije i stvaraoci, kakav je odnos države i celokupnog društva prema njima, pa ćemo vam reći ko ste.

Umetnici: naš najveći kulturni brend

Iako mala zemlja, Srbija ima odlične i međunarodno priznate slikare, pisce, dramske i filmske umetnike. U svakoj oblasti kulture možemo se pohvaliti talentovanim stvaraocima svih generacija, koji su svojim delom najbolji nastavljači bogate kulturne tradicije naše zemlje.

O6RECD0781

Verujem da upravo umetnici predstavljaju ono što bismo mogli nazvati „kulturnim brendovima“. Naravno, ovaj epitet nose i mnoge institucije, ali stiče se utisak da agilni i uspešni pojedinci – često zahvaljujući sopstvenoj inicijativi – doprinose boljoj percepciji Srbije.

Zato na svaki način treba podržati kreativnost, prepoznati talentovane na vreme, još tokom školovanja, i omogućiti im uslove u kojima mogu da se razvijaju.

Neka to bude jedna od mogućih strategija naše kulturne diplomatije u budućnosti.

MAJA_VUKADINOVIC_2-300x300

Autor: docent dr Maja Vukadinović


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.