Dug i glasan aplauz za diplomce ALUM-a

/ / Pozorište Portal / 22. 06. 2016.

diplomci width=

 
Dramska umetnička scena je od danas bogatija za 6 mladih glumaca koji su svoju diplomsku predstavu Biti il’ ne biti uspešno izveli sinoć u Narodnom pozorištu na sceni Raša Plaović.

Vanja Pavlović, Nikola Ugrinović, Anđela Rajić, Nikola Todorović, Irena Stanković i Aleksandar Petrović predstavili su veštine i znanja koje su stekli tokom osnovnih studija na odseku Dramskih umetnosti – Gluma u klasi profesora Božidara Đurovića i asistenta Nenada Maričića.

Savremena interpretacija Šekspirovih dela

Predstava nosi naziv po jednom od najpoznatijih Šekspirovih citata – Biti il ne biti, pitanje je sada. Mladi glumci stavili su akcenat upravo na sadašnji trenutak i pokazali da je sloboda umetničkog izraza i tumačenja klasičnih dela jedan od najvažnijih zadataka savremenih umetnika.

Pored izvanrednih glumačkih sposobnosti, u odlomcima iz dela Otelo, Hamlet, Magbet i Romeo i Julija oni su pokazali i veliki entuzijazam i ljubav prema svojoj profesiji, ali i veštine poput pevanja, plesa i mačevanja.

Ono što je ovu predstavu izdvojilo u odnosu na mnoge interpretacije Šekspirovih dela su istorijske činjenice u vezi sa životom autora i društvenim kontekstom u kom je stvarao, činjenice koje su glumci podelili sa publikom. Na taj način njihova izvedba dobila je i edukativan karakter.

 
diplomci

 

Publika oduševljena predstavom

Još na ulazu u Narodno pozorište bilo je jasno da je publika i više nego zainteresovana za predstavu koja se održava. Prepuna sala ohrabrila je glumce da pokažu ono što su pripremili bez treme i sa potpunom sigurnošću.

Utisak koji je predstava Biti il’ ne biti ostavila na publiku bio je veoma jak. Nakon poslednjeg čina, salom je zavladao gromoglasan aplauz koji je trajao toliko dugo da su glumci morali nekoliko puta da se vrate i ponovo poklone.

Ukoliko ste propustili premijerno izvođenje ove predstave, imate priliku da je pogledate 30. juna u Barutani, u okviru Dana lepih umetnosti i multimedija sa početkom u 20:20h.

Pred ovim glumcima je uspešna karijera

Mladi glumci koji su ove godine završili osnovne studije predstavljaju ponos Akademije lepih umetnosti i multimedija.

Želimo im puno sreće, uspeha i aplauza u karijeri koja ih očekuje.

Više fotografija pogledajte u galeriji.

 
>


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.