Filigransko tkanje pesnikinje Radmile Knežević na Fakultetu savremenih umetnosti

/ / Vesti / 8. 12. 2023.

Fakultet savremenih umetnosti imao je privilegiju da 29. novembra 2023. godine poželi dobrodošlicu jednoj nesvakidašnjoj gošći, pesnikinji i glumici Radmili Knežević. Radmila Knežević je rođena Prizrenka. Diplomirala je glumu i završila studije književnosti.

Zaposlena je kao glumica u Narodnom pozorištu Priština, sa sedištem u Gračanici. Ljubav prema književnosti iznedrila je iz njenog pera nekoliko sjajnih dramskih dela za decu, za koje je i nagrađivana, ali i snažnu poetsku reč. Poseban pečat njenoj poeziji daju pesme ispevane u prizrensko-timočkom dijalektu, koje su i bile povod da na poziv profesorke scenskog govora Biljane Đurović realizujemo ovaj susret, koji će svima ostati u sećanju, a naročito studentima treće godine glume u klasi profesora Irfana Mensura. Uvodeći studente u liriku ispisanu dijalekatskim jezikom, naša gošća je otvorila dveri nekadašnjeg carskog grada Prizrena i veoma nadahnuto i sa mnogo posvećenosti i ljubavi prenosila studentima atmosferu tog grada, govoreći im o istoriji, kulturi, narodu, govoru, zaveštanju i običajima.

Snaga njenog izraza prenosila se na sve studente koji su sa radošću krenuli u novu govornu avanturu i pokazali želju da što istinitije prenesu „Pesme prizrenske”. A o „Pesmama prizrenskim” jedan od recenzenata ove darovane nam zbirke pesama, pesnik Miroslav Aleksić, zabeležio je da su ispevane sa našeg izvorišta i ishodišta, pesnikinjinom velikom i dubokom lirskom snagom, nazivajući ih filigranskim jezičkim kujundžilukom, a samu pesnikinju – vestalkom.

Zaista je bila posebna radost tog dana biti u društvu naše gošće, koja je obećala novi dolazak, unapred se radujući ispitu na kom će svoje stihove slušati u interpretaciji mladih kolega.

O „Pesmama prizrenskim” će se tek čuti. Pronosiće ih ne samo studenti Fakulteta savremenih umetnosti već i vreme. Neke nove generacije moći će da ih čitaju iz autorskog primerka darovanoj biblioteci FSU, a sa vama, pored ovog zapisa, delimo jednu od „Pesama prizrenskih”.

TI NESI ZNALA

Na Šadrvan češmu vodu si pila

Kosa na bele grudi padnala

Koža ka čista prizrenska svila

Toj da te gledam, ti ne si znala.

Taj noć s’m prekraj reke odija,

Mesečina na ćeramitke padnala,

Svoj s’n ne s’m nikomu zborija

Toj da te iskam, ti ne si znala.

Bistrica žišku dušu ladila,

Kaldrma moju tajnu pojala,

Lipa miriše, mislim će dođeš

Toj da te čekam, ti ne si znala.

Ćutim, snijem, ne s’m pri sebe,

U srce golema tuga stanala,

Ostade jed’n pogled od tebe,

Toj da te volim, ne si saznala.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.