3D štampači na FSU

FSU pomoću 3D štampača pravi zaštitne maske za zdravstvene radnike

/ / Vesti / 24. 03. 2020.

Trenutna zdravstvena situacija i koronavirus zatvorili su nas u kuće, ali studenti na smeru Game Art i njihov predavač na predmetu Digitalno vajanje Bogdan Čontoš došli su na sjajnu ideju kako da svoje znanje i umeće pretoče u nešto veoma korisno i humano.

Naime, oni će narednih dana pomoću 3D štampača praviti zaštitne vizire i maske, kao i delove za respiratore, i to će sve pokloniti zdravstvenim radnicima, kojima je ta oprema u ovakvo vreme neophodna a nedostaje.

Humanost pomoću talenta i 3D printera

„Kod nas se ta ideja pojavila pre tri dana, jer posedujemo 3D štampače. Došli smo na ideju pravljenja maski i vizira za one koji su najugroženiji – zdravstvene radnike. Rado sam se odazvao akciji, a u nju ću uključiti i svoje studente kako bismo bili što produktivniji. Model maske je dizajn češke firme ’Prusa’, čiji će logo stajati na njima”, rekao je profesor FSU Bogdan Čontoš.

Jedan čovek može da opslužuje mnogo mašina, a naši studenti imaće na raspolaganju 3D štampače koji se nalaze na FSU. Akcija koju je organizovala ekipa okupljena u Facebook grupi „Vizionari Srbije”, a kojoj su se priključili studenti i profesor FSU, dobar je primer društvene odgovornosti i umetničke angažovanosti u vreme pandemije, kada je važnije nego ikad pre primeniti ono što smo naučili.

Po završetku ovog projekta sve napravljene maske i viziri biće poslati Mejkers spejsu „Polyhedra”, koji radi na prikupljanju materijala, ali i na tome da maske isporuči zdravstvenim radnicima koji se već prijavljuju da su im potrebne.

Sjajna ideja profesora i studenata FSU pokazuje kako svako u svom domenu može da učini nešto što će pomoći drugima i uvereni smo da je ovo tek prva ideja koju će naši studenti realizovati i da će ih u danima koji slede biti još mnogo. Upotrebite svoju kreativnost i talenat.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.