In memoriam: Vladimir Veličković (1935–2019.)

/ / Vesti / 29. 08. 2019.

Profesor Fakulteta savremenih umetnosti i jedan od najeminentnijih slikara na ovim prostorima Vladimir Veličković preminuo je prošle noći, u Splitu, u 85. godini života.

Vladimir Veličković je na Fakultetu savremenih umetnosti bio angažovan od 2006. godine. Kao jedan od najistaknutijih profesora, izveo je brojne generacije uspešnih studenata, među kojima i 5 doktoranada.

Ovaj rođeni Beograđanin predstavnik je nove (moderne) figuracije. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a od 1985. godine bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti – „Commandeur dans l’ordre des Arts et des Lettres” – i izabran je za člana francuske Akademije lepih umetnosti u odeljenju za slikarstvo. Od 1983. do 2000. godine predavao je na fakultetu École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, u Parizu, a 2007. godine odlikovan je francuskim Ordenom viteza Legije časti.

Svoju prvu izložbu imao je već sa 16 godina, kada se prijavio na konkurs u paviljonu „Cvijeta Zuzorić”. Kako je u pitanju bio konkurs namenjen mladim afirmisanim slikarima, Vladimir je morao da sakrije svoje godine, ali je, i pored toga što je bio mlađi, postigao zapažene rezultate i pobrao brojne pohvale.

Ljubav prema slikarstvu odvela ga je u Pariz, gde je 1983. godine izabran za profesora na Visokoj nacionalnoj školi lepih umetnosti (École Nationale Supérieure des Beaux-Arts). Tokom boravka u Francuskoj dobio je najviša priznanja iz oblasti kulture i umetnosti, a u tom periodu postaje i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Pored toga, primljen je i u Francusku akademiju lepih umetnosti (koja ima istoriju dugu dva veka), gde je među 10 akademika ovog odeljenja na poziciji br. 7.

Da bi pomogao mladim umetnicima u Srbiji, osnovao je fondaciju „Vladimir Veličković za crtež”, koja dodeljuje nagrade najboljim mladim umetnicima iz oblasti likovne umetnosti. Na vrhuncu karijere slike Vladimira Veličkovića prodavane su i za 50.000 evra.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.