Izložba Biljane Velinović „Crveno slovo” u Galeriji SKC-a

/ / Vesti / 20. 04. 2022.

Profesorka slikarstva na Fakultetu savremenih umetnosti Biljana Velinović autorka je izložbe „Crveno slovo”, koja će u sredu, 20. aprila, od 19 časova biti otvorena u Galeriji Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana 48).

„Crveno slovo” je priča o samoći…

Opus „Crveno slovо” predstavlja radove multimedijalnog karaktera koji su nastali u poslednje dve godine. Ono što prožima sve radove jeste da su inspirisani nekim običajima, a koji su opet u vezi sa verskim praznicima, crvenim slovom u kalendaru. Običaji su u radovima prisutni tematski, i to kao običaj celivanja zemlje, običaj mešenja obrednog hleba, običaj farbanja jaja itd., ili kroz tehniku izrade i materijale koji su korišćeni u radu.
Tehnika veza je primenjena na različitim podlogama – krevetski čaršavi, platneni ubrusi, rudarski šlemovi itd. Dekorativnost veza je suprotstavljena uznemirujućoj slikovitosti scene i tragičnosti nosioca. Fotografije štampane na platnu su iz lične arhive autora. Rudarski šlemovi su originalni šlemovi izvučeni iz Aleksinačkog rudnika posle velike nesreće 1989. godine. Istrajnim postupkom veza evocira se uloga žena u običajnim praksama, kućnim poslovima, ali i mučnost čekanja, na koje je često osuđena. Šta je, na kraju, crveno slovo? Verski praznik, dan za odmor, praznoverje…? Crveno slovo je priča o samoći.

O autoru:

Biljana Velinović (1977) diplomirala je zidno slikarstvo na FPU u Beogradu 2010. godine i doktorirala Višemedijsku umetnost na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 2018. godine. Docent je na FSU u Beogradu na predmetu Multimedijalna umetnost i profesor strukovnih studija na ITS-u na predmetima Video-produkcija i Vizuelni efekti. Izlagala je na pet samostalnih i više grupnih izložbi radove iz oblasti multimedijalne umetnosti i slikarstva. Dobitnik je Nagrade za proširene medije ULUS-a 2017. godine. Aktivno se bavi i primenjenim slikarstvom i u ovoj oblasti ima više izvedenih radova u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a od 2014. godine. Živi i radi u Beogradu.
Ova sjajna postavka biće izložena za posetioce od 20. aprila do 6. maja. Uživajte u umetnosti Biljane Velinović.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.