Izložba Miloša Šobajića otvorila Galeriju Kombak dvorane

/ / Vesti / 5. 03. 2021.

Profesor emeritus na Fakultetu savremenih umetnosti i naš najveći savremeni slikar Miloš Šobajić svojom izložbom otvorio je Galeriju Kombank dvorane. Svečano otvaranje odigralo se u petak, 5. marta, a svi zainteresovani postavku će moći da vide svakog dana, do 25. marta.

Predstavljena i Šobajićeva knjiga „Mojih devet života”

U okviru otvaranja izložbe, 5. marta u 15 časova, ujedno je predstavljena i knjiga istoimenog autora: „Mojih devet života”.

Na izložbi ovog vrsnog umetničkog stvaraoca biće predstavljeno i sedam monumentalnih slika nastalih u poslednjih desetak godina, kao i slika koja je obeležila početke pariskog stvaralaštva slikara. Na izložbi će biti predstavljene i tri umetnikove skulpture koje su izlagane širom Evrope.

Umetnikova dela deo trajne umetničke postavke Kombank dvorane

Ova umetnička dela nakon izložbe ostaće i predstavljaće deo trajne umetničke postavke Kombank dvorane, koja će na ovaj način odati posebnu počast i prostor posvetiti najvećem slikaru današnjice.

Miloš Šobajić, srpski i francuski umetnik, rođen je 1945. godine u Beogradu. Završio je Likovnu akademiju u Beogradu 1970. Živi i radi u Parizu od 1972. godine. Imao je preko osamdeset samostalnih izložbi i izlagao je na preko četiri stotine dvadeset grupnih izložbi po svetu. Njegova dela se nalaze u blizu četrdeset muzeja u svetu.

Ruska Duma ga je odlikovala ordenom Počasnog gosta Rusije, kad postaje i član Udruženja umetnika Rusije. Dobitnik je i niza nagrada u Srbiji: Zlatni orden Republike Srbije za dostignuća u umetnosti, Vukova nagrada, Zlatni beočug Beograda, nagrada Miše Anastasijevića i dr. O Milošu Šobajiću je objavljeno blizu sedam stotina tekstova u francuskoj, italijanskoj, srpskoj, američkoj, japanskoj, grčkoj i nemačkoj štampi, kao i veliki broj televizijskih filmova i prikaza.

O delu Miloša Šobajića je objavljeno pet monografija u Parizu, Beogradu i Londonu, čije su uvodne tekstove napisali Alen Žufrua, Peter Handke, Edvard Lusi Smit i drugi autori. Samostalne izložbe su mu organizovale prestižne institucije, muzeji i galerije – od Pariza, preko Rima i Brisela, do Kine, Amerike i Rusije.

U toku 2021. godine biće otvoren Muzej Miloša Šobajića u Beogradu.

Posetite Galeriju Kombank dvorane i uživajte u umetnosti jednog od naših najboljih slikara svih vremena.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.