Izložba radova sa radionice Ivana Bona „Zvučne skulpture” od 1. juna u Galeriji FSU

/ / FSU Galerija Sajt Radionice, Vesti / 30. 05. 2022.

Galerija Fakulteta savremenih umetnosti od srede, 1. juna, domaćin je još jedne interesantne izložbe. Umetnik Ivan Bon organizovao je radionicu „Zvučne skulpture” sa studentima umetničkih fakulteta, a sada će u Galeriji fakulteta biti izloženi radovi nastali tom prilikom.

 

Izložba se otvara u sredu, 1. juna, u 19 časova, a postavku možete pogledati do 17. juna.

Fuzija vizuelne i auditivne umetnosti

Vajar Ivan Bon organizovao je radionicu „Zvučne skulpture”, čija je ideja okupljanje studenata sa različitih umetničkih fakulteta. Radionica o zvuku i skulpturi pokrenuta je kako bi se studentima, učesnicima radionice, približila fuzija vizuelne i auditivne umetnosti.

Cilj radionice bio je da se studenti obrate pažnju na to kako zvuk korespondira sa materijalom i prostorom i da svoju dosadašnju ličnu poetiku prenesu putem zvukovnih skulptura i instalacija.

Uvodno predavanje na radionici održao je Ivan Bon, koji je predstavio ideju same radionice – kraću istoriju umetnosti zvuka i svoj dosadašnji umetnički rad. Drugo predavanje održao je istoričar umetnosti Aleksandar Vl Marković na temu „Primenjena muzika u galerijama i muzejima”. Teorijski deo radionice zaokružen je predavanjem doktora astrofizike Edija Bona pod nazivom „Akustika zvučnih skulptura i odzvanjanje svemira”.

Praktičan rad je podrazumevao osmišljavanje radova, izvođenje skulptura i instalacija, kao i usnimavanje i obradu zvuka, ozvučavanje likovnih radova (skulptura, instalacija, fotografija, slika, video-zapisa) i njihovo predstavljanje na završnoj izložbi radova. Rezultati ovog praktičnog rada moći će da se pogledaju na izložbi.

U radionici je učestvovalo šest studentkinja FSU: Kristina Stanišić (IV godina, Slikarstvo), Iva Zeković (IV godina, Slikarstvo), Emilija Bastajić (III godina, Produkcija), Isidora Simić (III godina, Slikarstvo), Isidora Vranić (I godina, Slikarstvo), Katarina Zoranova Nedeljković (I godina, Grafički dizajn) i dve studentiknje sa FLU: Sonja Ćurin (III godina, Vajarstvo) i Ana Kocić (II godina, Vajarstvo).

O autoru radionice: Ivan Bon

Rođen je 11. 12. 1977. godine u Beogradu. Godine 2002. završio je FLU u klasi profesora Slavoljuba Radojčića. Na postdiplomskim studijama u klasi profesora Mrđana Bajića usmerio se ka zvuku i objedinjavanju zvuka i skulpture, što je rezultiralo magistarskom izložbom „Zvučne skulpture” u galeriji „Zvono” 2005. godine. Trenutno je na doktorskim studijama na FLU.

Pored skulpture, bavi se i komponovanjem i programiranjem elektronske muzike i zvuka. Osnivač je muzičke grupe „Mistakemistake”.

Od 2000. godine aktivno izlaže i do sada je imao 12 samostalnih izložbi, više grupnih izložbi, performansa, simpozijuma i učešća u radionicama.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.