Novembar i praznici

/ / Blog / 7. 11. 2023.

Novembar je mesec kada se mnogo toga slavi u zemljama engleskog govornog područja.

Velikoj Britaniji peti novembar se slavi kao praznik. Na taj dan se pale logorske vatre, a proslave su najčešće obeležene i vatrometom. Praznik se zove Guy Fawkes Day ili Bonfire Night, a ostalom svetu je poznat po maskama Gaja Foksa, koji je bio jedan od učesnika događaja koji se zove Gunpowder plot. Sam praznik obeležava neuspeh katolika u pokušaju ubistva kralja Džemsa I (koji je ustoličen posle smrti Elizabete I) i preuzimanja parlamenta (1605). U današnje vreme ove proslave su uglavnom prilika da se ljudi okupe i druže, a istorijski značaj samog dana je marginalizovan. Mladima su maske Gaja Foksa možda poznatije po tome što ih nose pripadnici aktivističke i hakerske grupe Anonymous, koji su poslednjih decenija sve prisutniji na platformama društvenih medija. Međutim, interesantno je da su oni masku Gaja Foksa preuzeli ne zbog istorijskog događaja, već zbog filma V for Vendetta (2005). Film je snimljen po uzoru na strip iz kasnih osamdesetih, a poznat je ne samo po sjajnoj glumi i scenariju već i po stihovima:

Remember, remember the 5th of November

Gunpowder, treason and plot.

I know of no reason why gunpowder, treason

Should ever be forgot.

U svakom slučaju, najtoplije preporučujem i film i strip. Ako ipak želite da nešto pročitate o istorijskom događaju, onda je najbolje da se odlučite za neki od sledećih naslova: Guy Fawkes or the Gunpowder Treason (William Harisson Ainsworth), Guy Fawkes (Hugh Ross Williamson) ili roman Fawkes (Nadine Brandes).

Dan primirja u Prvom svetskom ratu (Armistice Day) jeste međunarodni praznik koji se proslavlja i u zemljama engleskog govornog područja, a obeležava se 11. novembra. Prvi svetski rat se takođe zove i Veliki rat (The Great War). U tom ratu je naša zemlja podnela najveće žrtve, ako se uzme u obzir broj poginulih u odnosu na broj stanovnika, tako da se i kod nas obeležava taj dan kao državni praznik (https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-54891443). Naime, posle četiri godine ratovanja, 11. 11. 1918. u 11 časova potpisano je primirje, a rat je okončan tek naredne godine. U Sjedinjenim Američkim Državama se simbolično obeležava ovaj dan, a zovu ga Veterans Day, dok u Velikoj Britaniji postoje mnoge svečanosti u kojima učestvuje i kraljevska porodica. Na taj dan svi nose zakačen cvet maka, koji je simbol sećanja ne poginule u ovom ratu. Kažu da na bojnim poljima Francuske i Belgije nije ostalo ništa od rastinja i cveća, a da je nakon rata prvo procvetao mak, te je ovaj cvet odabran kao simbol ovog praznika. Ako želite više da pročitate o ovome, kod nas postoji pregršt literature, a što se tiče literature na engleskom, preporučujem sledeće knjige: Eleventh Month, Eleventh Day, Eleventh Hour: Armistice Day, 1918 World War I and Its Violent Climax (Joseph E. Persico), A Poppy Is to Remember (Heather Patterson), The Unknown Soldier (Linda Granfield) i A World on Edge: The End of the Great War and the Dawn of a New Age (Daniel Schonpflug).

U Sjedinjenim Američkim Državama se u novembru proslavlja Dan zahvalnosti ili Thanksgiving. Tradicionalno se peče ćurka i neradan je dan. Takođe, svake godine predsednik javno da oprost i poštedi život jedne ćurke. Da bismo razumeli ovaj dan, treba da pogledamo malo u prošlost. Naime, 1492. godine su doseljenici stigli na obale Amerike. Bili su izmoreni, bolesni i gladni. Narednih godina tokom dugih zima pomoć su im pružili domoroci, koji su im pomogli oko zaliha i setvi. Praznik dolaska u Ameriku slavi se drugog ponedeljka u oktobru kao Columbus Day. Zapisi o Danu zahvalnosti postoje još od 1621. godine, ali zabeleženo je više različitih priča u vezi sa samim razlogom proslave ovog praznika, kao i sa tim gde se prvo proslavljao. U svakom slučaju, ovaj praznik u vezi je sa Danima posta, koje su doseljenici proslavljali još u Engleskoj. Takođe, mnogi doseljenici su proslavljali i dane žetve, koji su bili u jesen, tako da je bilo više razloga za početak obeležavanja ovog praznika. Uglavnom, lepo je imati dan kad proslavljamo zahvalnost za sve što imamo, a ako nemamo taj dan, možda treba odabrati jedan kad ćemo proslaviti što smo živi, zdravi i u mogućnosti da napredujemo. Ako ipak želite da pročitate više o ovom prazniku, predlažem This Land Is Their Land: The Wampanoag Indians, Plymouth Colony, and the Troubled History of Thanksgiving (David J. Silverman), The Ghost at the Table (Suzanne Berne), The Harrowing (Alexandra Sokoloff) i, verovali ili ne, The Martian (Andy Weir).

Možda je baš novembar mesec kad treba da odaberemo jedan dan i da se tokom njega setimo prošlosti, oprostimo i sebi i drugima, zahvalimo se za sve što imamo, a i da možda planiramo kuda dalje. Svakako treba pročitati neku dobru knjigu i odgledati neki film u vezi sa ovim praznicima.

 

Autor: Dr Zorica L. Jelić

 


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.