Otvorena je izložba našeg profesora Đorđa Stanojevića u galeriji Gete instituta u Beogradu

/ / Vesti / 10. 04. 2024.

Galerija Gete instituta u Beogradu je domaćin jedinstvene izložbe pod nazivom „Kristali svetlosti” priznatog umetnika i našeg profesora Đorđa Stanojevića. On je pre 15 godina odlučio da napusti svoj atelje u Beogradu i da formira novi u prirodi, što je bila prekretnica u njegovom umetničkom stvaralaštvu.

Stanojević je tokom godina razvio jedinstvenu metodologiju rada koja spaja prirodne procese sa umetnošću. Svi njegovi radovi nastaju pod otvorenim nebom, u prirodnom okruženju, bez obzira na vremenske uslove. Ova praksa omogućava umetniku da ostvari dijalog s prirodom i stvori slike koje postaju medij u pokidanoj vezi između čoveka i prirode.

„Dijalog je ključna reč. On se putem slike ostvaruje sa prirodom. U tom dijalogu nastaje sadržaj slike”, naglašava umetnik. Stanojevićeve slike nastaju horizontalno na zemlji, uz korišćenje prirodnih pigmenata i medijuma na platnu. Važno je napomenuti da umetnik ne sputava dejstvo prirodnih sila u procesu stvaranja slike, već ih prati i pušta da formiraju sliku, čime se postiže jedinstvena dijalektika između namere i slučajnosti.

Izložba „Kristali svetlosti” pruža posetiocima priliku da urone u Stanojevićev svet umetnosti i iskuse njegov jedinstveni dijalog između umetnosti i prirode. Posetioci će imati priliku da vide kako svetlost dodiruje pigment na slikama, stvarajući kristale u kojima umetnik prepoznaje istinu. Slike imaju svoj period zrenja, a što je više slojeva na njima, to je bogatiji unutrašnji prostor koji svetlost aktivira i čini ga živim samo u dijalogu sa njom.

Izložbu „Kristali svetlosti” posetioci će moći da pogledaju do 6. maja, što je odlična prilika za dublje razumevanje Stanojevićeve jedinstvene umetnosti i uživanje u njoj.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.