Plakati Stevana Aleksića deo Festivala japansko-srpskog filma

/ / Vesti / 12. 11. 2021.

Profesor na Fakultetu savremenih umetnosti Stevan Aleksić, koji je u javnosti već postao poznat po plakatima za filmske blokbastere koje pravi, imaće izložbu svojih radova na Festivalu japansko-srpskog filma, koji se od 12. do 19. novembra održava u Zgradi jugoslovenske kinoteke.

Plakati japanskog i jugoslovenskog filma u zgradi Jugoslovenske kinoteke

Izložba filmskih plakata biće deo tematske večeri, a biće izloženi plakati japanskih filmova iz fundusa Jugoslovenske kinoteke, kao i ilustrovani filmski plakati jugoslovenskih filmova, čiji je autor naš renomirani umetnik Stevan Aleksić.

Veoma sam počastvovan pozivom divnog tima Festivala Japansko Srpskog Filma, da upotpunim događaj izložbom svojih ilustrovanih filmskih plakata. Glumica Jovana Stević, direktor Festivala, već godinama prati moj kreativni rad, te me je obradovala kada mi je uputila zvaničan predlog da Festival bude otvoren, između ostalog i prezentovanjem mojih ilustracija.

S obzirom na to da je naziv izložbe Omaž Japanskoj i Jugoslovenskoj kinematografiji, iz fundusa Jugoslovenske kinoteke izloženo je deset originalnih plakata iz naše bivše države koji se odnose na japanske filmove, prikazivane u stara vremena a njih prati selekcija od dvadeset plakata koje sam ja ilustrovao u prethodnih pet godina, a obuhvataju period od sedamdestih, pa do ranih devedesetih godina prošlog veka.

Filmovima kojima sam dao novo ruho, Festival želi da posetiocima iz Japana, kao i našoj omladini, predstavi kinematografiju zemlje koje više nema a koja je u amanet ostavila kultna ostvarenja velikih reditelja, u kojima su traga ostavile jedinstvene filmske zvezde kao što su Milena Dravić, Dragan Nikolić i Bata Živojinović, rekao je Stevan Aleksić. 

Postavka će biti izložena u holu nove zgrade Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 8) svih pet dana trajanja festivala.

Dođite da uživate u ovoj nesvakidašnjoj postavci.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.