Posetite izložbu u Galeriji FSU: „Tri umetnika – tri sveta”

/ / Vesti / 6. 04. 2021.

U Galeriji Fakulteta savremenih umetnosti ovih dana možete pogledati interesantnu postavku koja nosi naziv „Tri umetnika – tri sveta”. Izložba je delo tri studenta FSU – Jelene Lukić sa 4. godine slikarstva i Vanje Pašić i Mileta Šaule, studenata sa master studija slikarstva.

Mile Šaula je već zabeležio brojne umetničke uspehe, dok su Jelena Lukić i Vanja Pašić mlade umetnice koje su na počecima svojih stvaralačkih karijera. Međutim, iako mlade, one već imaju formiran jedinstven umetnički svet.

Kustos Galerije profesorka Irina Tomić o izložbi:

Jelena Lukić svoj umetnički svet pronašla je u organskim strukturama. Ona zaviruje u mikroskopske snimke materija koje nas okružuju i koje su deo nas samih. Mikrobiološke teksture i biofilija vodile su umetnicu do objedinjujućeg pojma BIOPIS. Posebno važan segment njenog stvaralaštva je svetlost i ona kao osnovnu podlogu koristi providne materijale kako bi svetlost mogla da prolazi i bude deo svakog dela njenih instalacija. Kako i sama naglašava da „suptilno osvetljenje i sklop crtežom ispunjenih prozirnih folija postižu upravo vrstu prefinjene likovnosti” ka kojoj teži. Instalacije su najprirodnija forma njenog stvaralaštva, jer joj omogućavaju da delima na suptilan način oplemenjuje prostor.

Svet Vanje Pašić je buran i intenzivan. Ona traga za sobom, ali i istovremeno kroz ispitivanje boje i reakcija posmatrača upoznaje svet oko sebe i u sebi. Crvena boja dominira njenim radovima. Ona je boja života i smrti, kao i besa i ljubavi. Od svih boja ona je najprovokativnija, a u psihološkom diskursu najintrigantnija za posmatrače i njihov doživljaj.

Mile Šaula u svom stvaralačkom svetu ispitivao je brojne segmente slike, sopstva i nove realnosti. Za njega je apstrakcija nova realnost, jer proističe samo iz sebe same. Na tom istraživačkom putu Šaula je istraživao brojne materijale (pesak, pigment, zemlju), nekada inspirisan čak i šamanskim iscrtavanjima po zemlji američkih Indijanaca. Trans u kome se odvijaju šamanski rituali kao da je sve do danas ostao bitna komponenta Šaulinih radova. U tim naletima mašte i inspiracije on je najpre pronalazio simbole i znake da bi u narednoj fazi napustio bespredmetnost apstrakcije i ušao u svet metafizičkih pejzaža, u kojima su počeli da se pojavljuju segmenti živog sveta. U potrazi za transcedencijom i kontemplativnim stanjima, okrenuo se stvaranju sopstvenog sveta fantastične divlje prirode i noaričkog kosmosa. U stvaralačkom svetu ovog umetnika svet je dinamičan, u stalnom kretanju, sudaranju i nestajanju, koji neprestano prati jedinstven i intenzivan kolorit.

O autorima:

Jelena Lukić, rođena 1997. godine, u Školi za dizajn (2012–2016) učila je za likovnog tehničara. Crtanje i slikanje učila je u Centru za likovno obrazovanje – Šumatovačka. Na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu studirala je fotografiju (2016–2018) da bi od 2018. godine do danas bila student slikarstva na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Dobitnica je Nagrade „Dubravko Milanović” za najbolju skulpturu 2015/2016. Ovo je deseta izložba na kojoj su prikazani njeni radovi.

Vanja Pašić studirala je primenjeno slikarstvo na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Od 2019. godine studira na Fakultetu savremenih umetnosti i trenutno je student na master studijama slikarstva na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Pohvaljena je od strane žirija XIX Bijenala studentske grafike Srbije 2018. godine. Vanja Pašić bila je jedan od izlagača 2017. godine na kolektivnoj izložbi crteža studenata III godine Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, koja je održana u Galeriji SKC na Novom Beogradu. Tokom 2021. godine učestvovala je i na grupnoj izložbi pod nazivom „Inspiracija Beograd 2020”, koja je priređena u Kulturnom centru „Grad” u Beogradu.

Mile Šaula je rođen 1970. godine. Student je na master studijama slikarstva na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije sa zapaženom međunarodnom izlagačkom karijerom. Slikar svojevrsnog rukopisa i izražene lirske fantastike. Od 2002. godine redovno izlaže na pariskom udruženju „Salon des Réalités Nouvelles” (osnovanom 1939, sa najprestižnijim pedigreom za apstraktnu umetnost zapadnog sveta), gde je dva puta osvojio nagradu Prix Marin (2006, 2011). Njegove delikatne slike nalaze se u mnogim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Pogledajte kako je bilo na otvaranju izložbe: 

Svratite u Galeriju FSU i uživajte u sjajnim delima ovih talentovanih autora.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.