Postani deo klase 2022/23! Prijemni ispit iz glume zakazan je za 1. i 2. septembar

/ / Vesti / 28. 07. 2022.

Sada je pravo vreme da razvijate svoj talenat za glumu! Fakultet savremenih umetnosti 1. i 2. septembra organizuje prijemni ispit za novu klasu 2022/23, sa početkom od 10 časova u prostorijama fakulteta (Svetozara Miletića 12).
Slobodnih mesta ostalo je veoma malo, tako da su velike šanse da neće svi zainteresovani moći da se upišu. Zato je potrebno da se prijavite i obezbedite svoje mesto među odabranima.

Klase preuzimaju Hadži Nenad Maričić i Miloš Đorđević – prijavite se za besplatne konsultacije

Profesori na odseku Dramske umetnosti – Gluma priznati su umetnici na našem dramskom nebu. Ove godine klasu glumaca preuzeće dva velika glumačka imena – Hadži Nenad Maričić i Miloš Đorđević. Svoje ogromno iskustvo, kako u pozorištu tako i na filmu, pokušaće da prenesu na svoje studente.

Hadži Nenad Maričić

Pozorišni, filmski i televizijski glumac Hadži Nenad Maričić diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Predraga Bajčetića. Od 2002. godine stalni je član Narodnog pozorišta u Beogradu, a tokom karijere sa uspehom je nastupao i u Ateljeu 212, kao i u Pozorištu „Boško Buha”.

Neke od najznačajnijih pozorišnih predstava u kojima je igrao su: „Komendijaši”, „Velika drama”, „Nevjesta od vetra”, „Ribarske svađe”, „Janez”, „Mileva Marić Ajnštajn”, „Tišina treznih”, „Zečji nasip”, „Vesele žene vindzorske”, „Sudija”, „Predstava ’Hamleta’ u selu Mrduša Donja”, „Dugo putovanje u noć”, „Čardak ni na nebu ni na zemlji” i mnoge druge.

Miloš Đorđević

Pozorišni, filmski i televizijski glumac Miloš Đorđević osnovne studije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Petra Banićevića. Nakon trogodišnjeg angažmana u Narodnom pozorištu u Subotici, postaje stalni član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Neke od najznačajnijih uloga ostvario je u predstavama: „Sirano”, „Važno je zvati se Ernest”, „Figarova ženidba i razvod”, „Ričard III”, „Faust”, „Sumnjivo lice”, „Rodoljupci” i „Pokondirena tikva”.
Na malom ekranu pojavljuje se u serijama „Vratiće se rode”, „Andrija i Anđelka”, „Ravna gora”. Osvojio je sledeće nagrade: Nagrada „Petar Banićević”, Nagrada „Ljubinka Bobić”, Nagrada „Zoranov brk”, Statueta „Ćuran”, Plaketa „Miroslav Belović” za najbolju režiju, Nagrada za najboljeg glumca na festivalu „Pozorište Zvezdarište” i Glumac sezone 2001/2002. i 2002/2003. u Narodnom pozorištu u Subotici.

Kako izgleda prijemni ispit

Prvi dan ispita – četvrtak, 1. septembar, od 10 časova

Pre početka prijemnog ispita, u četvrtak, 1. septembra, od 10 časova, kandidati će imati psihološki test. Prvog dana ispita imaćete priliku da pokažete svoje scenske sposobnosti u četiri različite veštine:

 • SCENSKE IGRE;
 • SCENSKI POKRET;
 • SCENSKE BORBE I AKROBATIKA;
 • TEHNIKA GLASA.

Drugi dan ispita – petak, 2. septembar, od 10 časova

Za drugi dan ispita predviđeno je predstavljanje glumačkih veština. Početak ispita zakazan je za 10 časova.
Za ovaj deo ispita potrebno je da pripremite:

 • DRAMSKI MONOLOG (samostalan izbor iz domaće i svetske klasične i savremene dramske književnosti);
 • KOMIČNI MONOLOG (samostalan izbor iz domaće i svetske klasične i savremene dramske književnosti);
 • RECITACIJU (samostalan izbor pesme iz domaće i svetske poezije);
 • IMITACIJU (imitacija ličnosti iz javnog života ili neposrednog okruženja).

Za sve eventualne nedoumice u vezi sa polaganjem prijemnog ispita pozovi nas telefonom na broj: +381 (0)11/40-11-216.

Nastavite da usavršavate svoje glumačko umeće – master studije glume na FSU

Ako želite da nastavite svoje umetničko školovanje, onda su master studije glume na FSU najbolji izbor za vas. Klasu na master studijama naredne školske godine vodiće proslavljeni pozorišni reditelj Božidar Đurović. Prijavite se i zakažite besplatne konsultacije sa profesorom koji će vas uputiti u to šta je potrebno za prijemni ispit.

Božidar Đurović diplomirao je pozorišnu i radio režiju na Akademiji lepih umetnosti u Pragu 1988. godine, a četiri godine kasnije na istom fakultetu stekao je i zvanje magistra. Na Fakultetu savremenih umetnosti angažovan je kao redovan profesor na katedri za glumu od 2013. godine.
Bio je umetnički direktor zemunske scene od 1991. do 1993. godine, direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu od 2005. do 2008. godine, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu od 2009. do 2012. godine, selektor, umetnički direktor i član žirija mnogih pozorišnih festivala (Dani Zorana Radmilovića, Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović”, Dani komedije u Jagodini, Festival monodrame i pantomime u Zemunu). U svojstvu gostujućeg profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu predaje elemente režije studentima scenskog prostora i scenskog kostima. Govori češki i slovački jezik. Nagrađivan je za rediteljski rad.

Sada je pravo vreme da donesete odluku koja može da vam promeni život. Iskoristite priliku i ugrabite svoje mesto u novoj generaciji dok još nije kasno.

Prijavite se za prijemni ispit iz glume »

Postanite deo glumačke klase 2022/23.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.