Prijavi se i postani deo nove klase 

Za pripremnu nastavu prijavite se telefonom: +381(11)4011.216. Od naših savetnika za upis saznaćete i sve ostale detalje u vezi sa prijemnim ispitom. 

Iskoristite priliku da postanete deo nove generacije po povoljnijim cenama do kraja meseca, posle toga cene školovanja se povećavaju.

Postani deo nove klase FSU. Prijavi se ovde >>

 

 

 

Prvi korak ka internacionalnoj karijeri glumca

Studenti diplomskih (master) studija Fakulteta savremenih umetnosti na studijskom programu Dramske umetnosti – Gluma produbljuju svoja teorijska i praktična znanja u oblasti dramske i audio-vizuelne umetnosti.

Po završetku školovanja na ovom studijskom programu master studija moći ćete da zauzmete samostalan, kreativan i kritički pristup prema svojoj profesiji – glumi, ali i prema pedagoškom i umetničko-istraživačkom radu u oblasti dramske umetnosti.

Završetkom studijskog programa stiče se akademski naziv: diplomirani audio-vizuelni umetnik – master sa naznakom drugog nivoa akademskih studija.

 

Zbog čega je važno da upišete master studije dramskih umetnosti – glume?

Gluma se danas ne svodi samo na pozorište i film već se prožima kroz različite oblike javnih nastupa, medija, pedagoškog rada i učešća na kulturno-umetničkoj sceni. Zbog toga je na Fakultetu savremenih umetnosti kreiran program koji odgovara zahtevima savremenih težnji dramskih umetnosti.

Uz to, ovo je jedinstvena prilika da ispunite sve uslove koji su potrebni kako biste započeli svoju internacionalnu karijeru. To ćete postići slušanjem predmeta i polaganjem ispita na engleskom jeziku, a samim tim razvijaćete uloge na ovom stranom jeziku kao da vam je maternji.

Uspešnim završetkom studijskog programa stiče se akademski naziv: diplomirani audio-vizuelni umetnik – master, sa naznakom drugog nivoa akademskih studija.

 

Slobodan-Bestic
Slobodan Beštić
gluma
Vida Ognjenović
Vida Ognjenović
gluma
Božidar Đurović
Božidar Đurović
gluma
NenadHM-g
Nenad Hadži Maričić
gluma

Cilj diplomskih (master) studija dramskih umetnosti – glume je da predavanjima, razgovorima, praktičnim vežbama i istraživačkim radom upozna studenta sa različitim naprednim glumačkim tehnikama, pravcima, pristupima, metodama, žanrovima i medijima i tehnologijama, kako bi mogao samostalno, kreativno, analitički, kritički i sa samopouzdanjem da realizuje buduće glumačke, istraživačke, pedagoške, kritičke i umetničke zadatke.

Sama glumačka umetnost i veština su u okviru ovog studijskog programa razložene na nekoliko teorijskih i stručnih odnosno teorijsko-umetničkih celina kroz tri različita pristupa glumi:

 • Klasično pozorište
 • Avangardno pozorište
 • Gluma za film i televiziju

U program master studija uključeni su i učestali javni nastupi studenata, kako bi nakon završetka master programa imali izgrađen portfolio sa mnogo uspešno realizovanih projekata iza sebe.

Jedan od osnovnih izražajnih sredstava svakog glumca je jezik koji govori. Kako biste započeli svoju internacionalnu karijeru, potrebno je da ovladate engleskim jezikom i naučite kako da ga koristite u ulogama koje dobijete na prirodan i autentičan način.

Zbog toga na master programu Fakulteta savremenih umetnosti određene predmete slušate i polažete upravo na engleskom jeziku i učite kako da ga u svom poslu koristite na profesionalan način.

Zahvaljujući tome, moći ćete da učestvujete na audicijama širom sveta i da dobijate uloge u internacionalnim pozorištima, filmovima, poslove u medijima i freelance angažmane.

Šta dobijate na master studijama dramskih umetnosti – glume?

 • Diplomu master studija i 120 ESPB poena.
 • Praksu u klasičnom i avangardnom pozorištu.
 • Praksu na filmskim i televizijskim snimanjima.
 • Rad sa najpoznatijim rediteljima, glumcima i producentima.
 • Mentora i individualni pristup podučavanju.
 • Mogućnost rada u najistaknutijim obrazovnim institucijama.
 • Slušanje i polaganje ispita na engleskom jeziku.
 • Online učenje.
 • Prostor za vežbu i multimedijalnu opremu.
 • Besplatne konsultacije.
 • Učešće na internacionalnim umetničkim kolonijama i projektima.

 

 

Kako upisati master studije Dramske umetnosti – Gluma?

Na diplomske akademske studije Dramske umetnosti – Gluma mogu se upisati svi studenti koji su na osnovnim studijama ostvarili najmanju prosečnu ocenu 8,5.

Studenti koji imaju nižu prosečnu ocenu polažu diferencijalni ispit.

Mentori su studentima svoje klase uvek na raspolaganju, kako bi odgovorili na sva njihova pitanja i pomogli im u profesionalnom usavršavanju.

 

Diplomirani dramski i audio-vizuelni umetnik

Nakon prve godine master studija dramskih umetnosti – glume (60 ESPB) imate mogućnost da dobijete diplomu i zvanje: diplomirani dramski i audio-vizuelni umetnik.

Odluku da li ćete nastaviti školovanje na narednoj godini studija i dobiti zvanje mastera, možete doneti u svakom trenutku i nastaviti svoje usavršavanje.

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.