Ana Tasić

docent

mail adresa: ana.tasic@fsu.edu.rs

Uža naučna odnosno umetnička oblast
Teorije umetnosti

Predmeti
Istorija drame i pozorišta, Istorija svetske drame i pozorišta, Teorija scenske umetnosti

Završila je osnovne studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2002. godine (Odsek za pozorišnu i radio produkciju).

Godine 2008. je magistrirala u oblasti teatrologije, sa temom „Tretman tela/telesnosti u novoj brutalističkoj drami i pozorištu”, takođe na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Odbranila je doktorsku disertaciju „Uticaj i upotreba elektronskih medija u postdramskom pozorištu” 2012. godine, takođe na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i takođe na grupi za teatrologiju.

Objavila je tri knjige, dve teatrološke studije, „Otvorene rane (telo u neobrutalističkoj drami i pozorištu)” (Institut za pozorište, film, radio i televiziju, 2009) i „Digitalni dvojnici (Pozorište u ekranskom svetu)” (Sterijino pozorje, 2015), i zbirku pozorišnih kritika „Tragovi pozorišne besmrtnosti” (Sterijino pozorje, 2023).

Dobitnica je Sterijine nagrade za pozorišnu kritiku (2015) i Nagrade „Niko Garone” za posebno angažovanje i posvećenost u oblasti kulture (2016).

Bila je selektor brojnih pozorišnih festivala, nacionalnih i internacionalnih, član mnogih pozorišnih žirija, moderator i učesnik niza internacionalnih tribina, radionica, simpozijuma i konferencija iz oblasti teatrologije. Pisala je i piše kritičke tekstove o pozorištu i filmu za brojne medije, radila je u nastavi na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na predmetu Istorija svetske drame i pozorišta, bila je stipendista Ministarstva nauke Republike Srbije i istraživač na naučnim projektima „Umetnost i mediji u funkciji evropskih integracija” i „Identitet i sećanje: transkulturalni tekstovi dramskih umetnosti i medija (Srbija 1989–2015)”.

  • Od 2005. godine stalni je pozorišni kritičar dnevnog lista „Politika”.
  • Od 2017. godine je urednik i autor u redakciji Kulturno-umetničkog programa RTS-a.
  • Od 2022. godine radi kao docent na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu.

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.