Profesor FSU dr Đorđe Stanojević predstavlja Republiku Srbiju na umetničkom bijenalu na Malti

/ / Vesti / 11. 03. 2024.

Prof. dr Đorđe Stanojević, istaknuti umetnik i profesor FSU, ima čast da predstavlja Republiku Srbiju na prestižnom umetničkom bijenalu na Malti, koje će biti otvoreno 12. marta, a trajaće do kraja maja ove godine. Ovo bijenale koje slavi likovnu umetnost i nasleđe pružiće posetiocima jedinstven uvid u bogatstvo i raznolikost srpske umetničke scene kroz prizmu Srpskog paviljona.

Biljana Jotić, kustos Srpskog paviljona i direktorka Muzeja primenjenih umetnosti, izabrala je temu koja istražuje slikarstvo i vajarstvo kao primarne medije kroz koje se izražavaju ljudski duh i kreativnost od samih početaka civilizacije. Koncept izložbe, sa svojim site-specific karakterom, bavi se temama dualnosti – ženskim i muškim principom, elementima vode i zemlje, te medijima pokretnog nasleđa: slikom i skulpturom – spajajući ih u harmoničan dijalog između tradicije i savremenog stvaralaštva. Inspirisan romantizmom, ovaj koncept duboko se oslanja na ideje koje su istovremeno drevne i svevremene, posebno naglašavajući važnost očuvanja i valorizacije nasleđa.

Profesor Stanojević, zajedno sa umetnicima Ivanom Živić i Miodragom Roganom, donosi jedinstvenu perspektivu bijenala. Njegova dela, duboko ukorenjena u prirodi i njenim elementima, odražavaju njegovu dugogodišnju fascinaciju i poštovanje prema majci zemlji. Nakon godina rada u svetu dizajna i medija, Stanojević se vraća osnovama – slikarstvu i skulpturi – istražujući suštinsku povezanost između prirode i umetnosti. Njegov atelje, predstavljen kao prostor bez granica, mesto je gde umetnik dozvoljava prirodnim elementima da interaguju sa slikarskim platnom, stvarajući dela koja su istinski odraz trenutka i podneblja u kojem nastaju.

Predstavljanje Srbije na umetničkom bijenalu na Malti kroz dela prof. dr Đorđa Stanojevića i njegovih kolega bez sumnje predstavlja izuzetnu priliku da se srpska umetnost i kultura predstave na međunarodnoj sceni, nudeći publici uvid u bogatstvo i dubinu srpskog umetničkog izraza. Ovaj događaj ne samo da slavi umetničko nasleđe i savremeno stvaralaštvo već i podstiče dijalog i razmenu između kultura, potvrđujući univerzalnu moć umetnosti da spaja ljude širom sveta.

Bijenale, pojam koji potiče iz italijanskog jezika i znači „svake druge godine”, odnosi se na međunarodnu manifestaciju umetnosti koja se održava svake dve godine na određenoj lokaciji. Ova manifestacija okuplja umetnike, kritičare, kuratore i ljubitelje umetnosti iz celog sveta, pružajući platformu za izlaganje novih dela, razmenu ideja i promociju umetničkih trendova. Bijenala su izuzetno važna za savremenu umetnost jer predstavljaju presek trenutnih umetničkih praksi, omogućavajući umetnicima da steknu međunarodnu vidljivost i priznanje.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.