Vladimir Živković

docent

Uža naučna odnosno umetnička oblast
Zvuk

Predmeti
Snimanje muzike solo instrumenti, Kreativna akustika, Stereofonija i kreiranje zvučne slike, Snimanje zvuka, Snimanje muzike mali sastavi, Dizajn zvuka audiovizuelne umetnosti, Dizajn zvuka scene

Još od najranijeg detinjstva Vladimir Živković pokazuje interesovanje za muziku, pre svega za gitaru, pa već u trećem razredu osnovne škole upisuje nižu muzičku školu „Vatroslav Lisinski”, Odsek za klasičnu gitaru.

Tokom školovanja u srednjoj muzičkoj školi „Jovan Bandur” na Odseku za klasičnu gitaru počinje da razvija interesovanje za snimanje i dizajn zvuka, što dovodi do odluke da upiše Fakultet dramskih umetnosti (FDU) – Katedru za snimanje i dizajn zvuka. Godine 2002. upisuje 2002. i od tada učestvuje u velikom broju zajedničkih studentskih vežbi, odnosno radi na brojnim studentskim filmovima. Mnogi od njih su rađeni u saradnji sa vodećim domaćim produkcijskim kućama. Tako je, na primer, kratki film „Sektor” rađen sa Filmskom kućom „Baš Čelik”, a film „Bod” sa produkcijskom kućom „Cyber Production”.

U toku studiranja počinje da radi kao snimatelj i dizajner zvuka u oblasti igranog i dokumentarnog filma, npr. „Made in Serbia” (Arhitel), kao i raznovrsnih televizijskih programa u kojima je angažovan kao spoljni saradnik. Na drugoj godini studija dobio je nagradu za najboljeg studenta na Katedri za snimanje i dizajn zvuka 2004. godine.

Pored rada za film i televiziju, kao snimatelj i mikser zvuka učestvovao je na veoma uspešnom pozorišnom projektu „Dobrodošli u Srbiju” (Zvezdara teatar), a radio je i dizajn zvuka za predstavu „Zapisi iz podzemlja” u režiji Ane Đorđević (JDP).
Diplomirao je 2007. godine na Katedri za snimanje i dizajn zvuka sa prosečnom ocenom 9,5 i iste godine osvojio nagradu za najboljeg studenta koji je završio FDU te godine.

Na nekoliko puta nagrađivanom filmu „Život i smrt porno-bande” (Baš Čelik) reditelja Mladena Đorđevića Vladimir Živković je imao funkciju snimatelja i dizajnera zvuka. Na tom projektu je pokazao sposobnost da uspešno koordinira i vodi proces produkcije i postprodukcije zvuka za potrebe igranog filma. Usledili su angažmani na mnogim igranim filmovima u domaćoj produkciji, kao i nekoliko koprodukcija sa Hrvatskom.
Dobitnik je nagrade „Neda Depolo” Radio Beograda za radio-dramu „Neobična država Viktorija”, kao i dve nagrade za dizajn zvuka na festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma za filmove „Bez traga” Maše Nešković i „Gagarin i ja” Mihajla Jevtića.
Za potrebe izložbi slika Ivone Pleskonje „Deca sunca” i „11 snaga” učestvovao je kao koautor u dizajnu zvuka i izradi muzike za prateće audio-numere.
Pored svega navedenog, Vladimir se aktivno bavi snimanjem muzike i muzičkom produkcijom. Kao muzički producent radio je na nekoliko albuma raznih beogradskih alternativnih muzičkih grupa. Na domaćoj muzičkoj sceni je aktivan kao gitarista i muzički producent Vokalno-instrumentalnog sastava „Limunada”, čiji je osnivač i stalni član.

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.