promocija knjige Dubrovnik

Profesorka FSU predstavlja svoju knjigu na manifestaciji „Dubrovnik u Beogradu”

/ / Vesti / 4. 03. 2020.

Profesorka Fakulteta savremenih umetnosti Biljana Ćirić promovisaće svoju knjigu „Politika i etika u novijoj dubrovačkoj drami” u okviru manifestacije „Dubrovnik u Beogradu”, u četvrtak, 5. marta, u 12 časova u Biblioteci grada Beograda (Knez Mihailova 56).

Promocija knjige profesorke sa FSU

Profesorka Ćirić, koja studentima FSU drži predavanja na predmetima Kreativno čitanje drame i Kreativno pisanje, predstaviće svoju knjigu u diskusiji u kojoj će pored nje učestvovati i Božidar Đurović, profesor sa FSU, Dragan Simeunović sa FPN-a i Goran Maksimović sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

Studija koja uspostavlja kontinuitet stare dubrovačke književnosti

Knjiga „Politika i etika u novijoj dubrovačkoj drami” govori o dramskim delima nastalim u Dubrovniku krajem 19. i početkom 20. veka, koja tematizuju ideologiju jugoslovenstva, ali i uspostavljaju kontinuitet stare dubrovačke književnosti. Ovom studijom, koja je poseban doprinos književnoj istoriografiji, granica dubrovačke književnosti pomerena je za gotovo čitav vek.

Analiza pokazuje da se dramski tekstovi oslanjaju na staru dubrovačku književnost u pogledu motiva i toposa dubrovačke političke kulture. Novina u odnosu na književnost starog Dubrovnika jeste ideologija jugoslovenstva, koja je u dramama zastupljena u skladu sa promenjenim istorijskim okolnostima i gubitkom dubrovačke slobode.

Paralelno sa glasovima moći, u delima se javljaju glasovi etičkog osporavanja, dovodeći u pitanje legitimizaciju osvete i ljudskih žrtava u ime ideologije. U tekstovima u kojima ovog etičkog glasa nema govorimo o političkom diskursu niske umetničke vrednosti.

Ukoliko želite da uživate u zanimljivim razgovorima na temu dubrovačke književnosti, dođite 5. marta u podne u Biblioteku grada Beograda.

Srdačno,


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.