Proslavljena glumica Ljiljana Blagojević uzima novu klasu glumaca na FSU!

/ / Vesti / 15. 07. 2020.

Fakultet savremenih umetnosti nastavlja sa dobrom praksom da naše studente uče profesori i predavači koji su vrhunske ličnosti u svojim profesijama. Novu generaciju studenata glume, 2020/21, novom poslu učiće proslavljena srpska glumica Ljiljana Blagojević.

Srpska glumačka diva već je imala iskustva u prenošenju znanja na mlađe kolege, a ovoga puta će zajedno sa Slobodanom Beštićem voditi novu klasu glumaca na Fakultetu savremenih umetnosti.

Bogata glumačka karijera

Ljiljana Blagojević diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti sa ocenom 10 u klasi profesora Milenka Maričića. Ostvarila se podjednako na pozorišnoj, ali i na filmskoj i televizijskoj sceni. Neke od uloga koje je odigrala ostaće zauvek zapažene, a kroz karijeru je dobila mnogo prestižnih glumačkih nagrada.

Na trećoj godini glume dobila je šansu da se pojavi u filmu „Boško Buha”, a prvu glavnu ulogu ostvaruje 1981. godine u filmu Emira Kusturice „Sjećaš li se Doli Bel”. Uporedo sa filmom debituje i u pozorištu, u početku kao slobodan umetnik, da bi 1996. godine postala prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Udata je za dramskog pisca i reditelja Sinišu Kovačevića, sa kojim ima ćerku, glumicu Kalinu Kovačević. Zajedno sa suprugom Ljiljana je osnovala producentsku kuću „AVE SERBIA” i bila producent filmova „Sinovci” i „Maša”, kao i serije „Gorki plodovi”.

Do sada je snimila više od 50 filmova, za koje je nagrađivana najznačajnijim nagradama. Zapažene uloge ostvarila je i u filmovima: „Miris dunja”, „Svečana obaveza”, „Lakši slučaj smrti”, „Sinovci” i „Zavet”.

Na televiziji debituje 1982. godine glavnom ulogom u seriji „Doktorka na selu”. Vrhunac popularnosti ostvaruje ulogom kraljice Drage Mašin u TV seriji „Kraj dinastije Obrenović”. Nakon toga izvesno vreme ne glumi na televiziji, sve do serije „Gorki plodovi”, čiji je jedan od producenata i sama bila. Uspeh ponovo doživljava u serijama „Miris kiše na Balkanu” i „Budva na pjenu od mora”.

Preko 25 prestižnih glumačkih nagrada

Ljiljana Blagojević je vlasnica preko 25 nagrada za svoje glumačko delo, od kojih su najznačajnije: „Zlatni beočug”, Nagrada „Bora Stanković”, „Zlatni vitez” za najbolju žensku ulogu na XVI moskovskom filmskom festivalu, najbolja ženska uloga na IV pozorišnom festivalu u Moskvi, „Zlatna značka” za doprinos u kulturi Ministarstva za dijasporu i Kulturno-prosvetne zajednice, Nagrada „Žanka Stokić” ili „Velika Žanka”, koja se dodeljuje najistaknutijim glumicama srpskog pozorišta, Nagrada „Sergej Bondarčuk” za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji i još mnoge druge.

Studenti glume na FSU imaće priliku da svoj zanat uče od najboljih u ovom poslu, a Ljiljana Blagojević potrudiće se da im svoje ogromno znanje i iskustvo što više prenese.

Ako želite da učite od najboljih još uvek nije kasno da postanete deo klase 2020/21. Ostalo je još malo slobodnih mesta u novoj klasi. Prijavite se >>


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.